Pitate se da li je preboleo bivšu?

Autor:

Već neko vreme ste u vezi, i sve ide kako treba, ali s vremena na vreme imate utisak da vaš partner nije preboleo bivšu devojku?

1
A- A A+

Takve dileme izazivaju nesigurnost i mogu znatno da zakomplikuju odnose u vezi. Evo šta kažu psiholozi, na koje signale bi trebalo da obratite pažnju, pogledajte kako da razrešite nedoumice i procenite ima li razloga za brigu.

Previše često spominje bivšeg / bivšu

Naravno, svi mi poredimo osobu sa kojom smo u vezi sa prethodnim partnerima, i povremeno spominjanje bivše devojke ili dečka nije razlog za uzbunu, ali ako se to dešava suviše često, onda postoji problem. Takvo ponašanje onemogućava uživanje u novoj vezi, kaže bračni terapeut dr Džoan Šerman.

Ako on svaki čas pominje bivšu, to obično znači da ga je raskid izuzetno potresao, najverovatnije zato što je zaista voleo bivšu partnerku i još je nije preboleo, kaže dr Šerman za WebMD.

Ne spominje prethodnu vezu uopšte

Po sličnom principu, ako uopšte ne spominje bivšu vezu znači da ga raskid još tišti. Ako primetite da upadljivo izbegava da pomene prethodnu partnerku ili partnera, zapitajte se zašto je to toliki problem, kaže dr Šerman.

Stalno proverava profile bivšeg partnera na društvenim mrežama

Iako je prirodno da ponekad "baci pogled", ako osoba sa kojom ste u vezi svaki dan "visi" na Internetu proveravajući profil bivšeg momka ili devojke, vreme je da ozbiljno porazgovarate, kaže dr Džon Grej, psiholog, autor knjige "Muškarci su sa Marsa, Žene sa Venere".

Ime bivše devojke "izleti" kad ne treba

Ako se to desi dok ste na večeri, gledate film ili, što je verovatno najgore, za vreme seksa ili u polusnu, a pri tome imate utisak da u vašoj vezi nešto "škripi", verovatno ste u pravu, i vreme je da svako krene svojim putem. Ipak, ako se desi takva omaška, a vi se osećate voljeno i srećni ste, ne prenagljujte, razgovarajte sa partnerom, pa na osnovu toga odlučite kako da se ponašate. I slučajnosti se dešavaju, i ne mora iza svake sitnice da se krije nešto značajno.

Uspomene na raniju vezu su svuda oko vas

Omiljena košulja bivšeg dečka ili ljubavna pisma bivše devojke trebalo bi da budu stvar prošlosti. Nemojte očekivati da ih se osoba sa kojom ste u vezi otarasi, ali je razumno očekivati da ih ne drži stalno nadohvat ruke.

Vreme je da stvarate nove, zajedničke uspomene, a ne da živite okruženi prošlošću.

Stalno govori da nije spreman da se veže

"Dopadaš mi se ali nisam spreman/spremna za ozbiljnu vezu" je znak da možda treba da produžite dalje.

Imate neodređeni osećaj da nešto nije u redu

"Od ljudi koji dolaze na terapiju često čujem da 'imaju utisak da nešto ne štima'", kaže dr Šerman. Taj neodređeni osećaj je, ako je konstantan, dobar pokazatelj realnosti, kaže ona. Ako ste imali loš dan na poslu i premoreni ste i baš tada imate utisak da nešto nije u redu, verovatno ste samo umorni, i sa vašom vezom je sve ok. "Ali, ako ne možete da se oslobodite nemira i čak i kada je sve na prvi pogled idealno, imate osećaj neprijatnosti, osećaj vas verovatno ne vara", kaže dr Šerman.

Dobro slušaj šta priča o bivšem

Ide bivši oko tebe, pazi da te...

Sve vijesti