Pogrešni lekovi ubiju 22.000 ljudi

Autor:

Pacijentima se daju pogrešni lekovi, neodgovarajuće doze ili lekovi koji izazivaju opasne reakcije.

0
A- A A+

Oko 22.000 ljudi svake godine umre u Velikoj Britaniji usled greške u vezi sa lekovima, rekao je britanski ministar zdravlja Džeremi Hant. On je dodao da greške koje su se mogle sprečiti nanose nenadoknadive štete.

U prvoj analizi ove vrste, navodi se da se svake godine dogodi oko 237 miliona takvih grešaka, što košta zdravstveni sistem oko 1,6 milijardi funti.

Pacijentima se daju pogrešni lekovi, neodgovarajuće doze ili lekovi koji izazivaju opasne reakcije.

Pročitajte: Lekovi protiv bolova "leče" i slomljeno srce

U najtežim slučajevima, pacijentima je data cela lista jakih lekova namenjenih nekom drugom. Šteta je u više navrata pričinjena i neuzimanjem doza u propisano vreme, piše "Dejli mejl".

Svetska zdravstvena organizacija ranije je upozorila da propusti u vezi sa lekovima predstavljaju jedan od vodećih uzroka nanošenja štete koji su se mogli izbeći u sistemima zdravstva širom sveta.

U zajedničkom izveštaju univerziteta Jork, Mančester i Šefild navodi se da godišnje najmanje 1.700 pacijenata umre samo u bolnici, kao direktan rezultat grešaka u vezi sa lekovima.

Pročitajte: Da li "rade" antidepresivi

Kao mere sprečavanja ovih posledica navodi se uvođenje elektronskog propisivanja lekova kako bi ljudske greške bile izbegnute.

Istraživanje je obuhvatilo period od 2007. do 2017. godine. Procenjuje se da se u Velikoj Britaniji godišnje dogodilo 237,4 miliona ovih propusta.

Tagovi:
Sve vijesti