Klinka pozlatila Ruse (FOTO, VIDEO)

Autor:

Petnaestogodišnja Alina Zagitova osvojila je prvu zlatnu medalju za tim Rusije na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu, koji se takmiči pod olimpijskom zastavom. Ona je i prva olimpijska šampionka rođena u 21. vijeku

Alina Zagitova bila je pod velikim pritiskom, u sjenci zemljakinje Evgenije Medvedeve, ali je uspjela da potvrdi visoku klasu i posle osvajanja svjetskog juniorskog zlata, okiti se i najsjajnijom olimpijskom medaljom.

Zagitova, koja ima samo 15 godina, donijela je tako ruskom timu u Pjongčangu, koji se takmiči pod olimpijskim obilježjima zbog sistemskog državnog dopinga, prvu zlatnu medalju na ovim Zimskim olimpijskim igrama.

Izvor: Youtube/Knowing Kpop

REKORDI

Alina Zagitova, iako ima samo 15 godina, već je postavila nekoliko rekorda. U juniorskoj konkurenciji drži pet svjetskih rekorda, dok je u seniorskoj napravila tri najbolja dostignuća na ZOI u Pjongčangu. Dobila je najveće ocjenu za tehnički program u istoriji takmičenja u ženskom umjetničkom klizanju (158,08), a zvanično je i svjetski rekorder sa 82,92 boda osvojenih u kratkom programu. Konačno, ona je prva sportistkinja rođena u 21. vijeku koja je osvojila zlatnu olimpijsku medalju.

Zagitova je zlato osvojila sa ukupno 239,57 bodova. U kratkom programu imala je 82,92 boda, a u slobodnom 156,65 bodova.

"Ruke su mi se tresle, ali moje tijelo je radilo ono što sam trenirala. Ne mogu da vjerujem da sam olimpijska šampionka. Postoji mnogo titula koje se mogu osvojiti, ali olimpijska je najveća", rekla je Zagitova.

Za nju nije svirala ruska himna, niti se vijorila bijelo-plavo-crvena zastava na pobjedničkom postolju, ali je publika skandiranjem i mahanjem dobro poznatom trobojkom jasno stavila do znanja za koju državu je osvojila zlato Zagitova.

"U našim dušama znamo", rekla je mlada klizačica.

Srebrna medalja otišla je oko vrata njene zemljakinje i glavnog favorita za najviši stepenik pobjedničkog postolja, dvostrukoj svjetskoj prvakinji Evgeniji Medvedevoj, koja je takmičenje završila sa osvojenih 238,26 bodova, dok je bronza pripala Kanađanki Ketlin Ozmond - 231,02 boda.

Medvedeva, koja je prošle godine osvojila svjetsku titulu u seniorkoj konkurenciji, polomila je kost u nozi što ju je na duže udaljilo od klizanja. U Pjongčangu bila je veliki konkurent Zagitovoj u konkurenciji za zlato, ali je njen za nijansu slabiji nastup u kratkom programu presudio (imala je samo 1,31 poen manje).

Zagitova, za koju medalja u Pjongčangu ima dodatni sjaj zbog načina na koji ju je osvojila, je druga najmlađa olimpijska šampionka u istoriji u umjetničkom klizanju.

Alina Zagitova rođena je 18. maja 2002. godine u Iževsku, a klizanje je počela da uči sa pet godina. Prije dvije godine preselila se u Moskvu, kod svoje bake, gdje se profesionalno posvetila umjetničkom klizanju. Otac Ilnaz Zagitov je hokejaški trener, a nova olimpijska šampionka ime je dobila po trofejnoj ruskoj takmičarki u ritmičkoj gimnastici Alini Kabaevoj, koja ima dva olimpijska odličja, ukupno 41 medalju sa velikih takmičenja, od kojih 14 na svjetskim i 25 na evropskim prvenstvima

Jedino mlađa od nje, i to za samo tri nedjelje, bila je Tara Lipinski, Amerikanka koja je 1998. godine u Naganu na sličan način stigla do zlatne medalje. Ona je takođe napravila veliko iznenađenje i izneadila favorizovanu Mišel Kvan.

"Ona je još uvijek juniorka i zaista je i meni čak teško da razumijem kakav je veliki uspjeh napravila. Ono što je izdvaja od ostalih je to da je neustrašiva i da ima tehničko savršenstvo. Jednostavno zna da je najbolja i zbog toga ima veliko samopouzdanje", rekla je Lipinski.

Rusi, kojih je u Pjongčangu ukupno 169, sada slave prvo zlato, nakon što su dva dana prije završetka takmičenja na Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji osvojili ukupno 14 medalja.

Imaju još pet srebrnih medalja i osam bronzanih.


Tagovi:
Sve vijesti