Predizborni spot koji je zapalio Rusiju (VIDEO)

Autor:

Pogledajte predizborni spot u Rusiji koji treba da podstakne birače da izađu na predsjedničke izbore. Homofobija? Ksenofobija?

0
A- A A+

Predsjednički izbori u Rusiji biće održani 18. marta. Ne očekuju se iznenađenja, tačnije Vladimir Putin je glavni favorit.

Ali, vlast ne spava mirno, jer pojedina istraživanja ukazuju na to da izlaznost, možda, neće biti na zadovoljavajućem nivou, a to bi pokvarilo sliku o velikoj podršci za koju se tvrdi da Putin uživa.  Na parlamentarnim izborima 2016. godine izlaznost je pala na dramatičnih 48 odsto, a pogotovo je slab odziv bio u Moskvi - tek 35% izašlih birača.

Otud i predizborni spot o kojem se priča. I to ne samo u Rusiji!

Kako bi se provocirali birači da izađu na izbore, osmišljena je čitava priča o tome šta bi moglo da se dogodi ako izlaznost ne bude velika, odnosno ako pobijedi neko drugi. U spotu su upotrebljene aktuelne teme kakve su homoseksualnost, vojna mobilizacija, migranti... Sve u negativnom kontekstu.

RADNJA SPOTA

Sredovječni bračni par, pred spavanje, razgovara o izborima koji su sjutradan. Supruga kaže mužu da je navila sat za 9 sati, kako bi ustali na vrijeme i završili sve obaveze, uključujući i izlazak na glasanje.

"Isključi alarm... Vidi ti nje, ona bi da glasa, kao da bez njenog glasa neće da bude izabran predsjednik. Kandidati će roniti krokodilske suze, jer eto, ona nije izašla da glasa", pecka je muž.

Ali, onda je zaspao i sanjao čudan san...

Na vrata su mu pozvonili oficiri, koji mu uručuju poziv za vojsku, iako on kaže da ima 52 godine i da nije za vojsku.

"Novi predsjednik je podigao granicu za obavezno služenje vojske na 60 godina", kaže mu stariji oficir u čijoj je pratnji i tamnoputi muškarac, što je poruka da će u novoj Rusiji, sa novim predsjednikom i migranti moći da služe vojsku.

U magnovenju, muškarc odlazi u kuhinju gde zatiče homoseksualca, čiji je lik karikiran.

Supruga mu objašnjava da prema novim zakonima, građani moraju da udome homoseksualce koji nemaju partnera.

Uz to mu sin traži 4 miliona rubalja da plati objezbeđenje u školi...

Muž se budi, zatiče homoseksualca u krevetu umjesto žene. Ali, i to je dio sna. Kad se konačno stvarno probudio, poviče na ženu, naglašavajući dvije riječi: "Ustaj! Moramo da idemo da glasamo prije nego što BUDE KASNO".

Ovaj video je hit na društvenim mrežama. Autor nije poznat, a ima i pozitivnih i negativnih kritika zbog homofobije i ksenofobije.

Iako je autor nepoznat, vjeruje se da iza njega stoji vlast koja želi da podstakne izlaznost i da Putinova projektovana pobjeda bude legitimna.

POGLEDAJTE

Izvor: YouTube/MediaOmnivore

Tagovi:
Sve vijesti