Finkinje slave, a Rika piše istoriju

Autor:

Hokejašice Finske osvojile su bronzu u Pjongčangu, a 44-godišnja Rika Valila okitila se olimpijskom medaljom 20 godina nakon što je osvojila prvu

Hokejašice Finske osvojile su bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Pjongčangu, pošto su u meču za treće mesto pobedile Rusiju rezultatom 3:2.

Na tom meču učestvovala je i Rika Valila, Finkinja koja je već ušla u Kuću slavnih.

Majka troje dece osvojila je odličje tačno dve decenije nakon što je prvi put stigla do bronzane olimpijske medalje.

Ona se tako priključila švajcarskom hokejašu Bibiju Torijaniju i japanskom ski skakaču Norijakiju Kasaiju, jedinom dvojcu koji je uspeo da osvoji olimpijske medalje u razmaku od 20 godina.

Toriani se okitio odličjem 1928. i 1948. godine, dok je Kasai to uradio 1994. i 2014. godine.

Valila, rođena 1973. godine u Jivaskili, prvu bronzu na Olimpijskim igrama osvojila je u Naganu 1998. godine. Ona je 2003. godine napustila hokej kako bi se osnovala porodicu, a potom se vratila u velikom stilu.

Osvojila je dve bronzane medalje na svetskim šampionatima sa selekcijom Finske, od ukupno šest, a u vitrinama ima i tri evropska zlata.

Dolaskom u Pjongčang postala je najstariji olimpijac Finske u istoriji, pretekavši Ludovika Jakobsena Eilersa, koji se takmičio u umetničkom klizanju 1928, kada je imao 43 godine.

Valila, koja je profesionalnu karijeru gradila u Finskoj i Švedskoj zavolela je hokej uz stariju braću koja su ga igrala.

"Želela sam da radim isto što i oni kada sam bila mala", rekla je 44-godišnja Rika, koja je sa sedam godina počela da igra.

Posle Pjongčanga možda konačno stavi tačku na uspešnu i dugu karijeru.

"Razmišljala sam ove sezone kažem zbogom, ali ako se budem osećala dobro onda ću nastaviti", navela je Rika, tek četvrta žena koja je ušla u hokejašku Kuću slavnih.

Sve vijesti