Kako da djeca zavole povrće

Autor:

Dokazano je da dete nećete "navići" na brokoli ako mu obećavate čokoladu ako "bude dobro i sve pojede".

0
A- A A+
brokoli, povrće, hrana, ishrana Foto: Mondo/Zora Ćirković

Ako i vi kod kuće imate malo zanovijetalo koje se mršti na povrće, vjerovatno ste već pali u iskušenje da pokušate da podmladak "podmitite" nečim što voli, ne biste li ga privoljeli da pojede ono što mu je u tanjiru.

Možda ste i podlegli tom iskušenju, ali moramo da vas razočaramo. Naučnici su dokazali da metod koji podrazumijeva neku "čokoladnu nagradu" za pojedeno povrće ne daje rezultate.

Brokoli ili spanać, šta god da je ono što vaše dete mrzi, rešenje je prilično jednostavno. Najbolja strategija je da nastavite da pripremate sve ono što mislite da dijete treba da jede u vrijeme kad mislite da treba da jede i da se ne obazirete na proteste.

Belgijsko istraživanje pokazalo je da nuđenje bilo kakve nagrade nakon što dijete pojede obrok nije ni od kakve koristi.

Istraživanje u kojem je učestvovalo 154 predškolaca pokazalo je da će nešto preko 95 odsto klinaca nakon četiri nedjelje tokom kojih im je periodično servirano omraženo povrće prosto kapitulirati i početi da ga jede bez protesta.

Grupa malih ispitanika kojoj je tokom istraživanja u zamjenu za "prazan tanjir" nuđena nagrada u vidu naljepnica ili igračaka nije pokazala neki značajniji napredak, razlika u ukupnom uspjehu je nešto manja od dva odsto.

"Rezultati naše studije pokazali su da se navike u ishrani popravljaju time što ćete deci dosledno nuditi ono što ne vole da jedu najmanje dva puta nedeljno", zaključili su naučnici sa Univerzitetu u Gentu u Belgiji.

Generalno, nagrađivanje ne utiče na prihvatanje novih ukusa u mjeri u kojoj to roditelji očekuju, zaključili su naučnici.

Sve vijesti