Italija: Moguće strano mešanje u izbore

Autor:

Zvaničnici italijanske vlade upozorili su danas na mogućnost stranog mešanja u opšte izbore koji će u toj zemlji biti održani 4. marta, nakon što su na popularnim italijanskim sajtovima objavljene navodne lažne vesti s ruskim izvorima.

0
A- A A+
rim Foto: Mondo/Mihaela Šljukić BandovićItalijanski premijer Paolo Đentiloni objavio je danas godišnji bezbednosni izveštaj u kojem se ukazuje na pretnju od islamskog ekstremizma, ali i upozorava na "kampanje u cilju vršenja uticaja" na internetu čiji je cilj da "usmere i osećanja i političku orijentaciju javnog mnjenja, posebno u vreme izbora", prenosi AP.

U bezbednosnom izveštaju se ne pominje Rusija, ali su američki i italijanski analitičari mesecima upozoravali da su evropski izbori glavne mete ruskog mešanja, pri čemu su, kako tvrde, izbori u Italiji za to naročito pogodni jer dve glavne opozicione stranke - antiimigrantski i nacionalistički nastrojena Liga i populistički Pokret pet zvezdica odavno neguju promoskovske veze, zaključuje američka agencija.

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli nedavno je otvoreno optužila Rusiju da se meša u izbore drugih zemalja kako bi podrila njihovu demokratiju.

Federalno tužilaštvo SAD podiglo je optužnice protiv 13 državljana Rusije i tri ruske kompanije zbog mešanja u američke predsedničke izbore 2016. godine, na šta je Rusija odgovorila da je reč o apsurdnim optužbama.

SAD: Optužnice protiv 13 Rusa i tri kompanije

Ove optužnice su do sada najdirektnije tvrdnje o ilegalnom ruskom mešanju u izbore.

Podsetimo, poslednjeg dana oktobra 2017. u SAD su podignute prve optužnice u istrazi FBI o navodnom mešanju Rusije u predsedničke izbore 2016. godine.

Bivši šef izbornog štaba američkog predsednika Pol Manafort i jedan njegov saradnik, u okviru istrage o navodnim vezama predsednika Donalda Trampa i Rusije, optuženi su po 12 tačaka, među kojima su zavera protiv SAD i pranje novca.

Putin: Amerikanaci hoće da nam se osvete

Tagovi:
Sve vijesti