Tačijev savetnik: I priznanje i članstvo u UN

Autor:

Bljerim Šalja, savetnik predsednika samoproklamovanog Kosova Hašima Tačija, kaže da Priština hoće i priznanje od Srbije i stolicu u UN.

0
A- A A+


Šalja je u emisiji "Slobodno srpski", koja se emituje na više stanica uključujući RTK na srpskom jeziku, izjavio i da su "potpuno neprihvatljive" ideje o podeli Kosova ili razmeni teritorija, prenosi radiokim. net.

On smatra da će posle tehničkog dijaloga, 26. i 27. februara, krenuti "vrlo važan deo političkog dijaloga, koji treba da dovede do obavezujućeg pravnog sporazuma".

"Priština će tražiti od Srbije priznanje Kosova u ovom procesu. Sem priznanja želimo da napravimo odlučujući korak i postanemo članica UN. Država nije finalizovala svoj opstanak ako ne bude članica UN, zbog toga će to biti naš glavni cilj", rekao je Ssalja.

Šalja je rekao i da je ubistvo Olivera Ivanovića "posledica nepostojanja vladavine prava na severu Kosova i nesprovođenja sporazuma iz Brisela", te da je učinjeno da bi se na severu sačuvao status kvo.

Tačijev savetnik je izneo i tvrdnju i da su ideje o podeli Kosova ili razmeni teritorija koje se u poslednje vreme pominju u javnosti, za Kosovo "potpuno neprihvatljive", jer bi, kaže imale opsane posledice, a pri tom ništa ne bi rešile.

Na jugu živi 60 odsto kosovskih Srba.

"Znamo takođe da je, na listi ovih glavnih crkava i manastira koji su pod zaštitom nakon Ahtisarijevog predloga, 99 odsto tih crkava i manastira na jugu, samo jedan verski objekat je na severu. Tako da, podela kao takva ne bi ništa rešila ili razmena teritorije, samo bi podstakla nove tenzije, nove probleme. Ne znam kako bi se to završilo", ocenio je Šalja.

Poslednjih nedelja sve se glasnije priča o podeli Kosova.

O tome čitajte...

Tači: Kosovo je suverena zemlja, nema podele

A šta kažu iz Prištine o "podeli Kosova"

Podela Kosova - I Amerikanci protiv

Tagovi:
Sve vijesti