Izmjenama zakona do pune nezavisnosti RTCG

Autor:

Pažin je kazao da Vlada želi snažan i kredibilan Javni servis, kojem se vjeruje i koji će profesionalno i objektivno izvještavati o pitanjima od javnog interesa.

0
A- A A+
RTCG televizija rtcg Foto: MONDO/Gordana Bojanić

  Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin kazao je da Vlada nema nikakvu zakonsku mogućnost da reaguje u odnosu na situaciju u RTCG, osim da iskoristi svoju ustavnu nadležnost i predloži Skupštini novo zakonsko rješenje koje će biti pouzdanija zaštita nezavisnosti Javnog servisa, saopšteno je iz Vlade, pišu Vijesti.

Pažin je danas upoznao predstavnike nacionalnog javnog servisa i nacionalnog medijskog regulatora, predsjednika Savjeta RTCG Vladimira Pavićevića, generalnu direktoricu RTCG Andrijana Kadiju, predsjednika Savjeta Agencije za elektronske medije (AEM) Ranka Vujovića i direktora AEM-a Abaza Džafića, sa osnovnim intencijama Vlade prilikom predlaganja izmjene Zakona o RTCG, aktivnosti koja je Programom rada Vlade planirana za četvrti kvartal 2018. godine.

„Moj poziv vama i široj stručnoj javnosti jeste – hajde da zajedno dođemo do boljih zakonskih rješenja, po najvišim međunarodnim standardima, i da osiguramo da RTCG bude mjesto istinske novinarske nezavisnosti i profesionalizma, lišeno bilo kakvih neprimjerenih uticaja,“ saopštio je Pažin predstavnicima RTCG i AEM.

Poručio je, takođe, da treba razmisliti i o modelu u kojem bi izbor Savjeta RTCG bio izmješten iz Skupštine.

Pažin je saopštio da Vlada želi da, kroz aktivno učešće RTCG, AEM, kao i šire zainteresovane javnosti, i uz podršku najrelevantnijih međunarodnih adresa, predloži Skupštini kvalitetnija zakonska rješenja, koja će obezbijediti čvršće garancije pune nezavisnosti javnog servisa.

Pažin je kazao da Vlada želi snažan i kredibilan Javni servis, kojem se vjeruje i koji će profesionalno i objektivno izvještavati o pitanjima od javnog interesa.

Kako je kazao, takav Javni servis, koji je ključna koheziona snaga društva, a ne poligon za bilo čije političke, poslovne ili druge interesne uticaje, je "nasušna potreba Crne Gore".

Čelnici savjeta i menadžmenta RTCG i AEM pozdravili su opredjeljenje da izmjenama Zakona o RTCG pristupi kroz široki društveni dijalog i na bazi najviših međunarodnih standarda. U tom smislu, izrazili su spremnost da daju puni doprinos ovom značajanom procesu.

"Potpredsjednik Pažin je izrazio očekivanje da će Savjet RTCG ubrzo dati saglasnost na tekst Ugovora o pružanju javnih radiodifuznih usluga 2018-2020, nakon što je radni tim Vlade prihvatio svih osam amandmana koji su predloženi od strane RTCG. Vlada, poručio je, podržava stavove radnog tima i spremna je da i zvanično potvrdi tekst Ugovora sa svim izmjenama do sada predloženim od strane javnog servisa," zaključuje se u saopštenju Vlade.

Sve vijesti