Centri za socijalni rad reaguju kad je prekasno?

Autor:

LGBT forum Progres raspolaže podacima da je više desetina pripadnika LGBTIQ zajednice otišlo iz Crne Gore zbog nasilja, diskriminacije ili odbacivanja i marginalizacije.

0
A- A A+
Montenegro prajd 2017 Foto: MONDO/Gordana Bojanić

  Centri za socijalni rad u Crnoj Gori ne brinu na adekvatan način o ugroženim građanima, te svoje obaveze pokušavaju da prebace nevladinim organizacijama koje nemaju ni približno sredstava i zaposlenih kao oni, ocijenila je za Dan predsjednica NVO LGBT foruma Progres Bojana Jokić.

Ona navodi da smo svjedoci da centri reaguju u situacijama kada neko umre, odnosno kada je već prekasno. Jokićeva, kako prenosi Dan, kaže da je LGBT forum Progres uspješno vodio i okončao više slučajeva koji su zahtijevali uključenje centara za socijalni rad, ali opšta slika i stanje nijesu takvi da bi se mogli nazvati pozitivnim. 

Što se opšte populacije tiče, Bojana Jokić kađe da je i tu situacija zabrinjavajuća. U protekli mjesec smo imali četiri tragična smrtna slučaja. U sva četiri slučaja radi se o osobama koje su ranjive kategorije i koje su trebale da budu pod nadzorom centra za socijalni rad, a nijesu bile. Centri za socijalni rad su se tek nakon smrti oglasili kako bi pokušali da skrenu pažnju i bijes naroda sa sebe ili se uopšte nijesu oglašavali. To nas samo dovodi do pitanja, koliko još takvih slučajeva postoji i da li iko brine o njima, kad već državne institucije kojima to treba das bude fokus nemaju kapaciteta ili volje da se brinu o ranjivim kategorijam, kazala je Jokićeva za Dan. 

Kada su u pitanju LGBTIQ osobe koje su se odselile iz Crne Gore usled nemogućnosti da žive normalno i slobodno, LGBT forum Progres raspolaže podacima da je više desetina pripadnika LGBTIQ zajednice otišlo iz Crne Gore zbog nasilja, diskriminacije ili odbacivanja i marginalizacije. Ovakve činjenice se ne smiju ignorisati, jer su upravo one pokazatelj da postoji veliki jaz između donošenja zakonskih rješenja i iskustava samioh LGBTIQ osoba na terenu, kada je u pitanju implementacija samih zakona, zaključila je Jokićeva za Dan.  

Tagovi:
Sve vijesti