Ambicije Putina u Crnoj Gori biće blokirane

Autor:

Napori Moskve da destabilizuje Crnu Goru, ili bilo koju drugu članicu NATO, i utiču na njenu spoljnopolitičku orijentaciju biće osujećeni, ocijenio je američki analitičar Januš Bugajski.

0
A- A A+

    "Iako Putin želi da obnovi status velike sile i na prostorima istočne Evrope nametne svoj uticaj, njegove ambicije su blokirane kada je riječ o punopravnim članicama Alijanse", rekao je Bugajski za Pobjedu.

Bugajski koji je i istraživač vašingtonskog Centra za analizu evropske politike smatra da je NATO najefikasnije sredstvo protiv ruskih prijetnji.

"Moskva konstantno proizvodi dezinformacije o NATO, kako bi prikrila svoju ekspanzionističku politiku u istočnoj Evropi. Ipak, iza ove propagandne ofanzive je pravi strah da će Sjevernoatlantski savez osujetiti ambicije Kremlja i oslabiti režim ruskog predsjednika Vladimira Putina", naveo je Bugajski.

On je podsjetio da je Rusija pokušala da se pridruži zapadnim institucijama tokom 1990, ali da je bila odbijena.

"U stvarnosti, Rusija nije ispunila osnovne standarde bilo za Evropsku uniju (EU) ili za NATO
članstvo, bilo da je vezano za pravnu državu, demokratsko vođenje, vojnu reformu ili agresivni stav prema susjedima", dodao je Bugajski.

Ruski zvaničnici tvrde da NATO zarobljava postkomunističke zemlje i prijeti granicama Rusije.

Bugajski je rekao da je u stvarnosti sve drugačije - NATO proširenje je tokom proteklih 20 godina bilo dobrovoljni proces pokrenut od strane svake države pretendenta.

"To nije stvorilo neprijateljstvo duž zapadne granice Rusije, već naprotiv - poboljšanje odnosa među novim članicama NATO-a i smanjen strah od napada Kremlja", saopštio je Bugajski.

On je upozorio da crnogorska i sve ostale vlade u regionu moraju blisko sarađivati sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i EU, kroz efikasne regionalne strategije u okviru kojih obavještajci moraju sarađivati i dijeliti informacije, zajednički raditi u domenu sajber bezbjednosti, borbe protiv korupcije i kontrole bankovnih računa.

Bugajski je naveo da se integracija regiona u EU i NATO može postići tokom narednih deset godina.

"EU možda nije idealna struktura za one koji su već članovi, ali za države aspirante obezbijeđuje ekonomski i politički prosperitet. Tvrdim da za region Zapadnog Balkana ovaj put nema alternative. Alternativa je izolacionizam, još veća nesigurnost i sukobi", zaključio je Bugajski.

Sve vijesti