Google ukinuo popularnu funkciju,korisnici bijesni

Google je jednim potezom razočarao milione korisnika - nismo ni znali da je ovo bila toliko popularna opcija kod korisnika!

Google ukinuo popularnu funkciju,korisnici bijesni Foto: MONDO portal/Marko Čavić

Promena u okviru prikazivanja slika u pretrazi izazvala je negodovanje i bijes korisnika, otkrivajući nam da je ova opcija bila, zapravo vrlo popularna - Google je ukinuo „View image“ dugme, koje je omogućavalo da se učita samo slika sa direktne veb adrese na kojoj se nalazi. Ova opcija je bila problematična, jer je omogućavala lako kršenje autorskih prava prema vlasnicima fotke, a korisnici su to, očigledno voljeli da iskorišćavaju.

Google hoće da "sruši" PlayStation i Xbox

Dugme „View image“ omogućavalo je pristup slikama u visokoj rezoluciji, što je brinulo fotografe, „stock“ sajtove i izdavače onlajn materijala, koje je Google riješio da zaštiti. Google je zadržao „Visit“ dugme, koje otvara sliku na originalnom sajtu, sa kojeg je prikazano u okviru „Image Serach“, ali neće svakoj slici moći da se pristupi direktno u visokoj rezoluciji, kao do sada. Zbog ovoga i činjenice da je uveden još korak, dva ka dolasku do slike, Google se nada da će biti dovoljno da se zaštite autorska prava vlasnika slike i da se fotografije ne zloupotrebljavaju.

Ovaj korak je došao i kao slijed tešnje saradnje sa jednim od najvećih „stock“ servisa na internetu, kompanijom Getty, koja omogućava da Google koristi njihove slike i materijale u svojim servisima, ali po uslovima, koji više odgovaraju onima, koji slike dobavljaju.

Google i Getty kompanija potpisali su višegodišnji ugovor o saradnji, nakon što je tokom 2016. godine Getty kompanija optužila Google da krši njihova autorska prava, igra monopolistički i koristi njihove slike neovlašćeno u svojim servisima.

Kako je Google dobio ime?

Sa druge strane, mnogi korisnici su u šoku - ovako nešto nisu očekivali i odluka Google kompanije da ukine mogućnost direktnog pristupa slikama kroz pretragu očigledno im ne ide na ruku. Sajtovi, poput Reddit-a i različitih foruma „zasuti“ su negativnim i komentarima, koji kritikuju i Google i dogovor sa Getty kompanijom, jer niko ne misli na krajnje korisnike i njihove potrebe.

Sve vijesti