Moguće tehničke korekcije granice sa Kosovom!

Autor:

Potpisivanje zajedničke izjave, odnosno aneksa sporazuma o demarkaciji granice između Crne Gore i Kosova, predstavlja značajan iskorak u pravcu daljeg unapređenja sveukupnih odnosa dvije države, saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova

0
A- A A+

  Iz tog resora je Televiziji Crne Gore saopšteno da se potpisivanjem zajedničke izjave predsjednika dvije države, Filipa Vujanovića i Hašima Tačija, ohrabruje kosovski parlament da na temeljima međusobnog povjerenja i dobre volje, poštujući princip suvereniteta i teritorijalnog integriteta, ratifikuje Sporazum o državnoj granici Crne Gore i Kosova.

Deklaracijom se, nakon ratifikacije, predviđa formiranje zajedničke radne grupe za obilježavanje granične linije, što shodno članu 7 Sporazuma predstavlja završnu fazu demarkacionog procesa, i ostavlja mogućnost za eventualne tehničke korekcije prilikom delimitacije na terenu”, kazali su iz MVP.

Navode i da se zaokruživanjem pitanja demarkacije sa još jednom od susjednih država, Crna Gora potvrđuje kao odgovorna i kredibilna članica NATO.

Štiteći svoje interese, u kontinuitetu Crna Gora doprinosi stabilnosti i evropskoj perspektivi regiona, što je između ostalog u skladu i sa nedavno usvojenom Strategijom Evropske komisije za Zapadni Balkan”, poručuju iz MVP.

Skupština Kosova danas će održi redovnu sjednicu na kojoj će raspravljati o predlogu zakona o ratifikaciji Sporazuma s Crnom Gorom o demarkaciji granične linije.

Sve vijesti