Kako dalje posle prevare

Autor:

Partner vas je prevario, saznali ste za to i želite da mu oprostite, ali se plašite da će nastaviti po starom i da ćete opet biti povređeni. Evo kako da znate da li ima smisla da pokušate da popravite vaš odnos.

1
A- A A+

Neki ljudi ne mogu da pređu preko činjenice da je njihov partner imao aferu i to je sasvim u redu. Ima i onih koji žele da oproste (što je takođe u redu), ali se plaše da će opet biti izigrani, povređeni.

Ako ste ikada bili u toj situaciji, onda znate da vam se prvo nameće pitanje - kako da znam mogu li opet da mu verujem? Šta ako to uradi ponovo?!

I imate pravo da tako mislite jer je između vas narušeno poverenje. Imate pravo da budete "sumnjičavi i nepoverljivi, da držite "gard“ i štitite sebe. Ali, ne možete tako doveka jer to nije veza/brak nego mučenje.

Jasno je da ne možete sebi da dozvolite da se baš sasvim opustite, kao nekad, jer nema nikakvih garancija da vam se opet neće desiti isto. Ipak, postoje neki znaci koji pokazuju da se vaš partner iskreno kaje i da bi trebalo malo da "spustite gard".

1. Želi da razume zašto

Dobar je znak ako se vaš partner trudi da shvati zašto je uopšte došlo do toga da vas tako izda. Da biste došli do toga, biće potrebno da provedete mnogo vremena u razgovoru o vašem odnosu, a još bolje ako je to u prisustvu stručnog lica, odnosno terapeuta.

Imajte na umu da, ako otkrijete šta je bio uzrok prevari, šta ga je navelo da potraži "nešto sa strane", možda ćete moći da promenite nešto u vašem odnosu kako ne bi imao razlog da vas opet prevari.

2. Vidite promenu u ponašanju

Kada ste uspešno utvrdili skrivene razloge zašto je do neverstva došlo, moći ćete bolje i da sagledate konkretne promene u ponašanju partnera pre i posle izdaje.

Na primer, ako je partner shvatio da se potreba za preljubom javila jer niste bili dovoljno bliski, a sada se trudi da sa vama razgovara o svemu, to je znak da se trudi da popravi vaš odnos.

3. Ne kontaktira "treću osobu"

Ako vaš partner nema više nikakav kontakt sa osobom sa kojom vas je prevario, to je znak da iskreno kaje zbog afere i znak da želi da učini sve da mu oprostite.

Naravno, važno je i da pred vama nema nikakvih tajni koje bi vas naterale da opet postanete sumnjičavi - dakle, ako od vas ne krije na šta troši novac (jer bi vam odmah palo na pamet da ljubavnici kupuje poklone i slično), ako uvek znate gde je i sa kim... on se zaista trudi da mu oprostite.

4. Bliži ste

Vi, osoba koju je partner izdao, sada osećate veću bliskost sa tim istim partnerom. Čak i ako povremeno i dalje imate trenutke nesigurnosti, sumnjičavosti, u mirnim trenucima ste opušteni i osećate veću bliskost sa partnerom.

5. Zabavljate se

Smejete se zajedno i uživate u vremenu koje provodite zajedno. Prema ponašanju svog partnera vidite da uživa u vašem društvu, i to vam stavlja do znanja verbalnim i neverbalnim znacima.

Ne postoje garancije da nećete opet biti povređeni, ali što više ovakvih znakova primećujete u ponašanju svog partnera, to je rizik koji preuzimate "isplativiji". Jasno je da se narušeno poverenje ne može opet izgraditi preko noći, već je potrebno da ga opet, korak po korak, zajedno gradite.

Imajte na umu da vaš partner treba više da se potrudi jer je on taj koji je ugrozio vaš odnos, ali i vi morate da sarađujete da bi se odnos popravio.

Sve vijesti