"Odzvonilo" neregistrovanim izdavaocima smještaja

Autor:

Podgorički hotelijeri upozoravaju da je oglašavanje neregistrovanih izdavaoca smještaja protizakonito.

0
A- A A+

Hodnik i vrata od cimerove sobe... Foto: MONDO Hodnik i vrata od cimerove sobe...

  Podgorički hotelijeri uputiće inicijativu Sekretarijatu za rad, mlade i socijalno staranje Glavnog grada, da zvanično obavijesti popularne digitalne platforme i agencije za promet nekretnina, da su u prekršaju ako oglašavaju neregistrovane izdavaoce smještaja.

Oni su na sastanku u Privrednoj komori (PKCG) u petak kazali da će novi Zakon o turizmu i ugostiteljstvu doprinijeti smanjenju sive ekonomije u oblasti izdavanja smještaja u Glavnom gradu.

Oni su najavili da će uputiti inicijativu Sekretarijatu za rad, mlade i socijalno staranje Glavnog grada, da zvanično obavjesti popularne digitalne platforme, poput booking.com, tripadvisor i Airbnb, kao i agencije za promet nekretnina, da su u prekršaju ako oglašavaju neregistrovane izdavaoce smještaja“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu PKCG.

Privrednici su kazali da je siva ekonomija u izdavanju smještaja veliki problem Podgorice, te da nanosi štetu hotelijerima koji legalno posluju.

Prema njihovim riječima, ekspanzija nelegalnog izdavanja smještaja se podstiče oglašavanjem neregistrovanih pružalaca smještaja na digitalnim platformama, društvenim mrežama i agencijama za promet nekretnina.

Oni su naveli da im nije želja da se zabrani rad tim izdavaocima privatnog smještaja, već da im se poslovanje legalizuje, a objekti kategorišu.

Novi Zakon o turizmu i ugostiteljstvu je stupio na snagu u januaru. Zakonom je propisano da se oglašavanje i reklamiranje turističke i/ili ugostiteljske djelatnosti može obavljati samo za objekte koji imaju licencu, odnosno odobrenje za obavljanje djelatnosti ili rješenje o upisu u Centralni turistički registar.

To se, između ostalog, odnosi i na elektronske i štampane medije, digitalne platforme, društvene mreže, izlozi poslovnih prostorija i druga sredstva komunikacije.

Cilj je da se kod oglašavanja ne dovodi do narušavanja tržišne utakmice u ovim djelatnostima i njihovim uslugama. Takođe, prilikom oglašavanja i reklamiranja turističke i ugostiteljske djelatnosti obavezno se navodi QR (quick response) kod u skladu sa posebnim propisima“, rekli su iz PKCG.

To je, kako se precizira, matrični kod koji skladišti adrese i ostale informacije, a mogu se pojavljivati u časopisima, na znacima, autobusima, vizit kartama, kao i na svakom objektu o kome bi korisniku mogle biti potrebne informacije.

Predstavnik Glavnog grada je informisao hotelijere da će lokalna uprava angažovati dva turistička inspektora, koja će obavljati poslove u skladu sa ovlašćenjima iz Zakona u turizmu i ugostiteljstvu, što će dati rezultate i doprinijeti znatno većoj registraciji privatnog smještaja.

Sastanak je nastavak aktivnosti koje Privredna komora sprovodi u okviru kontinuirane borbe protiv sive ekonomije u turizmu, u komunikaciji sa privrednicima i lokalnim samoupravama.