Južna Afrika: Predsjednik Zuma podnio ostavku

Autor:

Predsjednik Južnoafričke Republike, Džejkob Zuma, podnio je danas ostavku čime je postupio u skladu sa odlukom vladajuće stranke Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) da okonča svoju devetogodišnju vladavinu.

0
A- A A+

U tridesetominutnom oproštajnom obraćanju naciji, 75-godišnji Zuma rekao je da nije saglasan sa načinom na koji mu je ANC naložio da se povuče nakon izbora Sirila Ramafoze za predsjednika stranke u decembru.

Korupcija na korupciju

Vrhovni sud Južnoafričke Republike 2016. godine je presudio da je Zuma prekršio Ustav kada nije uspio da otplati novac vlade, koji je potrošio na svoju privatnu kuću. Prošle godine, Vrhovni apelacioni sud presudio je da Zuma mora da se suoči sa 18 tačaka za korupciju, prevaru, reketiranje i pranje novca u vezi sa sporazumom o naoružanju iz 1999. godine.

On je rekao da ne želi da se u njegovo ime gube ljudski životi.

Afrički nacionalni kongres je u utorak zvanično zatražila od Zume (75) da podnese ostavku "za dobrobit zemlje".

Vladajuća partija je takvu odluku donijela posle maratonskog sastanka koji je trajao 13 sati, a održan je u "četiri oka" između Zume i njegovog naslednika Sirila Ramafose.

Zuma, koji je na vlasti od 2009. godine, optužen je za korupciju, ali se odupirao sve većem pritisku da podnese ostavku od decembra.

Ramafosa je tada izabran na čelo ANC, 106 godina stare partije, tijesno pobijedivši bivšu Zuminu ženu, Nkosazanu Dlamini-Zumu.

Južnoafrička ekonomija u stagnaciji je tokom Zumine devetogodišnje vladavine, a banke i rudarske kompanije nisu voljne da investiraju u toj zemlji zbog široko rasprostranjene korupcije i nestabilnosti.

Sve vijesti