Članstvo u NATO garancija stabilnosti regiona

Autor:

Punopravno članstvo Crne Gore u NATO predstavlja ostvarenje primarnog spoljno-političkog cilja, ali i svojevrsnu garanciju mira i stabilnosti regiona zapadnog Balkana, ocijenio je državni sekretar, Slobodan Filipović.

0
A- A A+

  On je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, kazao i da Crna Gora nastavlja da aktivno promoviše NATO politiku otvorenih vrata.

Filipović i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Ilija Daković, sastali su se danas sa delegacijom CAPSTONE, kursa koju predvodi general u penziji Philip Breedlove.

Breedlove je bivši vrhovni komandant NATO snaga za Evropu i komandant Evropske komande Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država (US EUCOM).

Filipović je rekao da je zadovoljan što je CAPSTONE delegacija, u okviru evropske turneje, posjetila Crnu Goru, kao najmlađu članicu NATO saveza.

Filipović je saopštio da su kvalitetno sprovedene reforme odbrambenog sektora i cjelokupnog crnogorskog društva rezultirale činjenicom da danas Crna Gora daje adekvatan doprinos kolektivnom sistemu bebzjednosti i konstantno unaprjeđuje bezbjednost građana.

On je ocijenio i da SAD predstavljaju glavnog saveznika Crne Gore u domenu nastavka sprovođenja procesa modernizacije Vojske Crne Gore, školovanja i obuke kadra, kao i jačanja odbrambenih kapaciteta.

Brigadni general Daković upoznao je sagovornike o aktuelnom učešću pripradnika Vojske Crne Gore u međunarodnim misijama i operacijama, kao i planovima i prioritetima Vojske za naredni period, posebno navodeći važnost modernizacije i opremanja u skladu sa najvišim standardima.

General u penziji Breedlove pohvalio je napredak crnogorskog sistema odbrane.

On je rekao da je zadovoljan što Crna Gora, kao punopravna NATO članica, predstavlja faktor stabilnosti zapadnog Balkana, odnosno kredibilnog saveznika naporima Alijanse u domenu obezbijeđivanja međunarodnog mira i bezbjednosti.

Tagovi:
Sve vijesti