Pogledajte kako će taksi izgledati uskoro (VIDEO)

Autor:

Kineska tehno-kompanija EHang Inc predstavila je prvi dron na svijetu sposoban da prevozi putnike.

Taksi-dron "ehang 184" imao je debi u južnokineskom gradu Gvandžou, prenosi Juronjuz (Euronews).

Električnim bespilotnim taksijem upravlja automatski sistem za letenje, tako da putnici ne moraju da znaju da upravljaju ovom letilicom, ali mogu zadavati krajnje tačke, preko jednostavnog interfejsa koji se nalazi na monitoru u kabini.

Međutim, putnici koji imaju iskustva sa pilotiranjem mogu da lete koristeći i ručne komande.

"Nijedno od tradicionalnih letećih vozila ne može postići cilj potpuno samostalnog leta, tako da su i dalje daleko od običnih ljudi. Ali naš uspješan let danas pokazuje da su prizori koje smo vidjeli samo u naučno fantastičnim filmovima sada vrlo blizu običnim ljudima", izjavio je direktor EHanga, Hu Huazhi.

Taksi-dron ispitalo je više od 150 inženjera, koji su obavili hiljade sati probnog leta, uključujući test vertikalnog penjanja, test s teretom do 230 kg i test brzine do 130 km na sat, dok je test sa ljudskim putnicima bio posljednji u nizu.

Pogledajte kako ovaj dron izgleda u praksi:

Izvor: YouTube/EHANG

Dron je jednosjed i može da prenese jednog putnika težine do 100 kilograma u letu dugom 23 minuta, saopštila je kineska kompanija koja je poznata po izradi "malih" dronova.

Pogledajte spektakl koji je napravilo hiljadu dronova ove kompanije:

Izvor: YouTube/RT

"Dron može da pomogne ljudima da izbjegnu saobraćajnu gužvu na zemlji, ali i za druge svrhe, uvijek možemo da zamislimo hitno spasavanje ili možemo prevesti pacijente u bolnicu, ili ga možemo koristiti za turizam", rekao je suosnivač EHanga, Derik Ksiong.

Prošle godine EHang i grad Dubai su sklopili plan o zajedničkom razvoju autonomnih letećih taksija.

Sve vijesti