Hrvati opčinjeni: "Zvijer" kojom je došao Vučić

Autor:

Upoznajte automobil kojim je predsjednik Srbije otišao u posjetu Hrvatskoj, a o kojoj zagrebački mediji danas "naširoko pišu"...

"Moćno vozilo koje je svima upadalo u oči" – naslov je članka zagrebačkog Jutarnjeg lista u kojem je glavna zvezda Audi A8 L, kojim je predsjednik Srbije doputovao u Zagreb.

"Riječ je o blindiranoj verziji limuzine njemačkog proizvođača sa nivoom balističke zaštite 9, čija je karoserija napravljena od materijala uobičajenih u proizvodnji vojnih vozila i otporna je na puščane metke", piše Jutarnji i dodaje da vozilu predsjednika Srbije do "stotke" treba samo 6,5 sekundi, a cijena mu je "viša od milijun kuna" (135.000 eura).

VR 9

Zaštita, koje posjeduje predsjednikovo vozilo, predstavlja jedan od najviših nivoa sigurnosni. Prema specifikaciji, svi djelovi vozila (kompletna karoserija, stakla, ručice za otvaranje vrata…) otporni su na puščane metke kalibra 7,62, kao i ručne granate.

"Nije uobičajeno da uz stranog državnika dolazi njegova pratnja, odnosno vozilo koje koristi. I mi smo koristili svoje S-1 vozilo kad se išlo u Beograd, a samo u posebnim slučajevima koristilo se vozilo domaćina. I nikad oko toga nije bilo problema, jer prosto to može biti i zahtjev štićene osobe, ali je ujedno i dio bezbjednosnih mjera“, rekao je za Jutarnji list Bono Marjanović, stručnjak za bezbjednost. 

"Audi A8 L sekjuriti", u kojem se vozio Vučić, baziran je na najluksuznijem Audijevom modelu iz 2015. godine. Ovaj model se na prvi pogled ni po čemu ne razlikuje od običnog "A8 L".

Međutim, karoserija ovog posebnog modela je izrađena od specijalnih legura čelika i aluminijuma, koje u kombinaciji sa kevlarom, čine vrhunski oklop. Takođe, stakla su otporna na metke i eksplozije.

Audi tvrdi da je to najbezbjednije vozilo koji su oni ikad napravili.

Pored V8 motora koji razvija 435 "konja", u ponudi je i moćni W12 od cijelih 500 KS. U oba slučaja, maksimalna brzina iznosi 210 km/h, koju je Audi ograničio zbog činjenice da su na točkovima montirane "run-flat" gume.

Kabina, osim "standaradne" premijum izrade, posjeduje i neke posebne sigurnosne opcije, poput Audijevog sistema za gašenje požara, a tu je i kontejner sa svježim vazduhom, u slučaju hemijskog napada.

Sve vijesti