U Crnoj Gori rublja nije konvertibilna!

Autor:

U bankama koje posluju u Crnoj Gori nemoguće je zamijeniti rusku rublju za eure ili bilo koju drugu valutu, pišu Dnevne novine.

U Crnoj Gori rublja nije konvertibilna! Foto: MONDO

U NLB banci može se zamijeniti najviše stranih valuta, čak 12 – australijski, kanadski i američki dolar, japanski jen, dansku, norvešku i švedsku krunu, švajcarski franak, britansku funtu, hrvatsku kunu, srpski dinar i bosansku konvertibilnu marku, navodi podgorički dnevnik.

U Hipotekarnoj banci je moguće u eure konvertovati devet valuta – američke, australijske i kanadske dolare, danske, norveške i švedske krune, japanske jene, švajcarske franke i britanske funte.

 Dnevne novine navode da Addiko i Erste banka vrše konverziju dolara, franka i funte. Slična situacija je i u ekspoziturama Societe Generale banke Montenegro, s tim što se kod njih mogu još promijeniti australijski i kanadski dolar, češka, danska, norveška i švedska kruna, mađarska forinta i japanski jen, ali uz prethodnu najavu.

Zamjena novca vrši se prema kursnoj listi koja je za taj dan istaknuta u banci. Svaka od navedenih banaka oslanja se na niz pokazatelja na osnovu kojih formira odnose eura prema ostalim svjetskim valutama, a bazična je kursna lista Centralne banke (CBCG), pišu Dnevne novine.

Strani novac se bez dodatnih troškova konvertovati u Erste, NLB, Addiko i Societe Generale banci, iz koje podsjećaju da je tom prilikom potrebno prezentovati lični identifikacioni dokument, te da strogo poštuju zakonsku regulativu o transakcijama koje se prijavljuju Agenciji za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

List dodaje da se proviziju za mjenjačke usluge naplaćuju u Hipotekarnoj banci.

Sve vijesti