A šta je Kolinda poručila Srbima

Autor:

Predsednica Hravtske Kolinda Grabar Kitarović poručila je Srbima u Hrvatskoj da je Hrvatska njihova domovina, kao i da je dijalog put u budućnost i ujedno prepreka za ponavljanje tragedija.

0
A- A A+


Obraćajući se učesnicima Skupštine SNV, ona je rekla da joj je drago što može da ih pozdravi na tom mestu kao njihova predsednica.

Podsetivši na vremena kada su Srbi i Hrvati sarađivali, ona je poručila da su nadolazeća vremena umanjila osećaj bliskosti i poverenje, a da su ostale posledice i frustracije koje se i danas osećaju.

Plenković o Vučiću: Ništa od izvinjenja...

"I ako se ne možemo složiti oko svega iz prošlosti uvereni smo da možemo da sarađujemo, da kao političari imamo zadatak da učimo iskorake koji će svima otvoriti perspektivu bolje budućnosti. Zato sam i uputila poziv Vučiću i i zahvaljujem mu na odzivu", poručila je ona.

Vučiću je povodom njegovog utiska da je protekla dva dana očekivao da će ipak biti malo lakše, "replicirala" izrekom - što nas ne ubije, to nas ojača, te dodala da su "ova dva dana raspravili pitanja važna za oba naroda".

"Sudbina nestalih, jedna od najvažnijih tema, a pravo na ukop ili obeležen grob jedno je od temeljnih prava i preduslov uspeha dijaloga i amosfere u kojoj će se moći govoriti o većoj saradnji u oblasti ekonoje i drugim", rekla je hrvatska predsednica.

Vučić u Hrvatskoj: Takve gadosti davno nisam čuo!

Izrazila je zatim zajedničko uverenje da bez obzira na razlike imamo dužnost da postavimo osnove trajnog dijaloga i saradnje koji neće moći da poremete povremeni incidenti.

"To je u interesu naših bilatelnih odnosa ali i regiona", kazala je predsednica Hrvatske, te dodala da je Hrvatska članica EU i NATO, a članstvo Srbije u EU je i hrvatski interes.

Istina, kako je rekla, postoje otvorena pitanja u pristupnom procesu Srbije, ali koja dve zemlje mogu i treba da reše bez spoljnih uplitanja.

"Zato treba proširivati oblasti i saradnje, a to je značajnim delom u rukama manjina", primetila je i dodala da je Hrvatska radila na više načina na unapređenju položaja srpske manjine i povratka.

"Naš zadatak je da to bude što vidljivije u praktičnom životu", rekla je, te poručila da je u tom smislu dijalog najvažniji, jer je "to put u budućnost koju želimo našim narodima i zapreka za ponavljanje tragedija".

Kitarović je dodala da u rešavanju problema nema manjinske i većinske politike nego samo državne, dodajući da u Hrvatskoj niko ne sme da bude građanin drugog reda.

"Poruka iza koje čvrsto stojim i što je danas zajednička poruka svim Srbima u Hrvatskoj: Hrvatska je vaša domovina", zaključila je Grabar Kitarović.

Velikoj skupštini SNV je prisustvovao i predsednik Srbije. Evo šta je on poručio...

Vučić: Srbi, hvala vam (FOTO)

Sve vijesti