Vučić: Srbi, hvala vam (FOTO)

Autor:

Predsednik Srbije poručio je večeras u obraćanju na skupštini Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu da Hrvatska i Srbija treba da čuvaju identitet Srba u Hrvatskoj, kao što mi u Srbiji imamo obavezu i odgovornost da čuvamo identitet Hrvata.

0
A- A A+

Na početku obraćanja, Vučić je zahvalio svim Srbima iz Hrvatske koji su došli na skup što čuvaju svoja ognjišta, svoje porodice i svoje srpsko ime i prezime.

Srbi u Hrvatskoj, kako je nastavio, su narod sa bogatom istorijom koji je dao viševekovni doprinos u izgradnji svake državne zajednice na području današnje Hrvatske.

"Iako smo svesni stradalničkog pečata srpskog naroda u Hrvatskoj trebalo bi predstaviti bolju i lepšu stranu modernog identiteta. Svi treba da se ponosimo ćiriličnim pismom, manastirima i crkvama. Pisci kao što je Petar Preradović, dali su veliki doprinos i hrvatskoj i srpskoj književnosti. O doprinosu Nikole Tesle našim narodima ne treba ni da govorimo. Hrvatska i Srbija treba da čuvaju identitet Srba u Hrvatskoj, kao i mi u Srbiji da čuvamo identitet Hrvata" , istakao je Vučić.

Rekao je da su on i njegova hrvatska koleginica ušli u težak i veliki posao koji je malo ko razumeo, a i malo ko je želeo da napravimo bolje odnose, malo ko bi da gleda u budućnost.

"Zahvalan sam što je predsednica Grabar-Kitarović uputila poziv u vreme kada je najlakše bilo napadati Srbiju, i u Beogradu na isti način odgovarati", naglasio je on najavivši da će hrvatska predsednica veoma brzo dobiti poziv da poseti Srbiju.

"Ona će moći da pokaže hrvatskoj javnosti i narodu rezultate svog poziva meni, šta je sve još urađeno za pripadnike hrvatske zajednice u Srbiji. Postaraćemo se da dobiju Lektorat koji su tražili, da imaju svoje predstavnike u opštinama i pokrajinskoj administraciji, kao i većem predstavljanju u Beogradu, vladi i na svakom mestu. Nećemo to kriti od srpske javnosti. Njihov bolji život značiće veću sigurnost za sve vas ovde u Hrvatskoj?, poručio je Vučić.

Rekao je da onda neka opet svi koji nisu merili svoje reči proteklih dana pričaju, "ali rezultat predsednice Hrvatske biće bolji položaj Hrvata u Srbiji, rezultat kojim ću ja moći da se pohvalim je da se Srbi nešto slobodnije osećaju u Hrvatskoj".

Kazao je da mu se u Vrginmostu učinilo da je to nešto što najviše nedostaje, navodeći da je video ljude koji su se sklanjali po uglovima, izbegavajući kamere.

Prava i položaj Srba u Hrvatskoj 2018. nažalost nisu se bitnije promenili od vremena održavanja Druge velike skupštine Srpskog nacionalnog veća (SNV) 2013, ocenjeno je večeras u izjavi Velike skupštine SNV. Sporost, odlaganje, pa i zanemarivanje u ostvarivanju prava za koje su odgovorne državne institucije obeležile su prethodnih pet godina. Zbog toga položaj Srba u Hrvatskoj nije unapređen nego je u nizu aspekata i unazađen, ocenjeno je u dokumentu koji je pročitan na kraju Velike skupštine.

Naglasio je da je neophodno da pristojnim rečima, posvećenim rado gledamo kako da menjamo budućnost i, kao što je rekao gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, da pokažemo toleranciju koje je malo bilo prethodnih dana, a to znači da se ne sluša samo svoje mišljenje, već pažljivo sasluša i ono drugog.

"Obećavam da ćemo mi u Srbiji čuti glas i Hrvata i Hrvatske i daćemo sve od sebe da razumemo njihove potrebe i želje, ali ćemo gledati koiko god možemo ne ugrožavajući njihove interese da pomognemo Srbima u Hrvatskoj i na drugim mestima da bi sačuvali identitet, jezik i ćirilično pismo", rekao je on.

Vučić je naglasio da su odnosi opterećeni brojnim problemima, da imamo različite poglede na prošlost, ali da znamo da zajedničkim naporima možemo da prevaziđemo te probleme i promenimo list u odnosima dve zemlje.

To će se, kako je podvukao, zasigurno dogoditi, jer je od presudnog značaja ne samo za naše dve zemlje, već ceo region.

DA SE UGLEDAMO NA FRANCUZE I NEMCE

Treba, prema njegovim rečima, da se ugledamo na Nemce i Francuze, ali i mnoge druge narode sveta koji su razumeli da je budućnost uvek preča od prošlosti.

"Srbija i Hrvatska su prešle težak put u protekle tri decenije. Kako god i na koji način razmišljali naš cilj mora biti da brišemo granice i barijere između nas. Moramo da razmišljamo za budućost celog regiona, da obrišmeo barijere i stremimo istom cilju, danas je to EU, a pre svega su to mir i stabilnost koje moramo da očuvamo po svaku cenu, kao i više želje da se čuje druga strana" , objasnio je on.

Šah-mat: "Vučić porazio Kolindu do kolena"

Vučić je istakao da "dva monologa ne čine dijalog" i da treba razgovarati kako bi rešili pitanja nestalih, probleme sa razmenom kulturnih dobara, granice na Dunavu pre svega, da unapredimo prava Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji.

Treba vratiti dostojanstven život povratnicima, kazniti zločince prema civilima, otvoriti tajne spiskove optuženih za ratne zločine kako bi se otklonio strah da se vrate u svoje zavičaje, poručio je dodajući da su neophodni, više nego ikada dijalog i razgovor.

Rekao je da veruje u zajedničku budućnost dva naroda i da su Srbija i Hrvatska u fazi obnavljanja dijaloga.

Izrazio je još jednom zahvalnost hravtskoj koleginici na hrabrosti što ga je pozvala, rekavši da je video koliko to teško može biti.

"Kako god da sam očekuivao teška dva dana, kako god napade sa različitih strana, znajući sa kojim namerama sam došao, nadao sam se da će nešto lakše da bude" , kazao je on.

"Za mene je ova poseta, sem tih pomalo teških trenutaka na koje sam navikao, bila dobra. Rekao sam da 100 dana nećete čuti od srpskih državnih funkcionera nijednu ružnu reč", rekao je ukazujući da se to ne odnosi na one u Beogradu koji su rekli da je ponizio Srbiju svojom posetom, jer svaki građanin Srbije koji voli Srbe u Hrvatskoj i svoj narod je ponosan na ova dva dana.

"Ne brinite ja sam fin sa vama, njima ću malo oštrije da odgovorim", , najavio je Vučić.

Pozvao je Srbe da čuvaju srpski identitet, štite svoje porodice i brinu o svojoj budućnosti, a time i o srpskoj budućnosti.

"Da s ponosom nosite svoje srpsko ime..."

 Predsednik Srbije je u dvodnevnoj poseti Zagrebu koja je od najviših srpskih funkcionera ocenjena kao visoko rizična. Vučić je u Zagreb došao na poziv hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović u jeku novih političkih napetosti

Sve vijesti