Pilot kriv za pogibiju 70 ljudi?

Autor:

Istražitelji su danas saopštili da je pad ruskog putničkog aviona, u kojem je u nedjelju poginula 71 osoba, možda uzrokovan greškom pilota, koji pred polijetanje nisu aktivirali grijanje opreme za mjerenje pritiska.

0
A- A A+

Nakon analiziranja crne kutije sa podacima o letu aviona, Međudržavni komitet za vazduhoplovstvo saopštio je danas da je do letilica u nedjelju pala pošto su piloti vidjeli različite podatke na dva indikatora brzine aviona, prenosi AP.

Do pogrešnih podataka o brzini došlo jer su piloti, prije polijetanja, propustili da stave u pogon sistem za grijanje opreme za mjerenje pritiska.

"Preliminarna analiza registrovanih informacija, kao i analiza sličnih slučajeva koji su se dogodili u prošlosti, pokazuju da je do posebne situacije moglo doći u vazduhu zbog neispravnih podataka na pilotskim monitorima o brzini letenja, a što bi moglo biti povezano s prekomernim hlađenjem cjelokupne opreme za pritisak jer su sistemi za grijanje bili isključeni", objašnjava se u saopštenju, navodi Tas s.        

Napominje se da je tokom svih drugih letova koji su registrovani u crnoj kutiji letjelice - a takvih letova je bilo ukupno 15 - grijanje opreme za pritisak bilo aktivirano prije polijetanja aviona, još dok je avion stajao na pisti.

Piloti su u avionu "antonov 148" uključili autopilotski sistem nakon polijetanja sa moskovskog aerodroma "Domodedovo", ali su se vratili na ručne kontrole kada su na monitorima ugledali neodgovarajuće podatke o brzini.

Avion se srušio na teren prekriven dubokim snijegom šest minuta nakon polijetanja, pri čemu je poginulo svih 65 putnika i šest članova posade.

Avion An-148 letio je ka gradu Orsk, u oblasti Urala, u blizini ruske granice sa Kazahstanom, u Orenburškoj oblasti, a srušio se u ranim popodnevnim satima po lokalnom vremenu.

Tagovi:
Sve vijesti