Japanci napravili banane koje jedete s korom

Autor:

Običnoj banani je potrebno oko dvije godine da poraste, a nove japanske banane rastu već za četiri mjeseca, a još ih ne treba ni oguliti, prenose mediji.

0
A- A A+
banane, banana Foto: MONDO

  Naime, farmeri u Japanu uspješno uzgajaju ovo potpuno jestivo voće, a sve to zahvaljujući izumu koji pomoću DNA metode oponaša ledeno doba.

Banana koja je nazvana Mongee Banana, što znači "nevjerovatna", je rezultat upravo neobične metode zamrzavanja i odmrzavanja – iznova stvarajući temperature i uslove rasta koji su postojali u ledenom dobu. Zbog toga rastu banane koje ne samo da su potpuno jestive, nego i puno slađe.

Većina se banana u svijetu uzgaja u tropskim krajevima gdje su prosječne temperature oko 27° C, no određene farme u južnom Japanu drže svoja stabla banana na hladnim temperaturama od čak - 60 ° C.

Nakon toga, poljoprivrednici presađuju ta ista stabla u okruženja gdje je temperatura oko 27° C. Posljedica te dvije potpuno različite temperature je stanje bržeg rasta banana. Takve banane onda imaju ne posve zrelu koru kakvu smo navikli viđati (i guliti), nego tanju i mekšu. I što je najvažnije, dovoljno slatkog ukusa da se može jesti.

Ove banane su dostupne u prilično malim količinama pa se svakog vikenda rasprodaju u regionalnoj prodavaonici Tenmanya Okayama.

Da li su banane zabranjeno voće kad ste na dijeti

Ipak, Japan i dalje 99 posto  svojih potreba za bananama rješava uvozom, a cijene budu prilično visoke, tako da je i cijena ovih Mongee banana, zbog potražnje, čak 6 dolara.

Iz farmi tvrde kako uzgajaju banane bez upotrebe pesticida, te da se u Mongee jestivoj kori nalaze i dodatne hranljive stvari poput triptofana, magnezijuma, vitamina B6, cinka i više šećera.

Tagovi:
Sve vijesti