Karneval i Nina na otvaranju Festivala mimoze!

Autor:

Koncert hrvatske pop zvijezde Nine Badrić, biće centralna tačka ceremonije otvaranja 49. Praznika mimoze zakazane za sjutra od 19 sati.

Karneval i Nina na otvaranju Festivala mimoze! Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Tradicinalni festival koji se i ove godine održava pod pokroviteljstvom Opštine Herceg Novi i gradske Turističke organizacije i u produkciji JUK Herceg fest otvoriće gradonačelnik Herceg Novog, Stevan Katić.


Od 21 sat počinje koncert Nine Badrić.

Ove godine organizatori su inovirali ceremoniju otvaranja manifestacije, kroz dramsku igru koju je osmislio mladi hercegnovski dramaturg Đorđe Stanojlović.

Karneval je više eho paganske kulture koji se manifestovao kroz dionizijske običaje u Staroj Grčkoj ili saturnalije u Starom Rimu. U hrišćanskom  svijetu karneval predstavlja poslednju priliku za sva zadovoljstva prije posta, pa smo tako i mi na Prazniku mimoze iskoristili sve slobode za interpretaciju ovog običaja kada su scenski nastupi u pitanju. O kakvoj je priči riječ, šta nam taj Krnevo predstavlja i koja mu je uloga ove godine, vidjećemo na sceni prilikom otvaranja i zatvaranja Praznika. I sve to, naravno, prije nego što ga po starom dobrom običaju, zapalimo“, prokomentarisao je Stanojlović.

Pogledajte kako je bilo na nedavno održanoj tradicionalnoj paradi bokeških mažoretki u Beogradu:

FOTOGALERIJA: