Zdraviji ste nego što mislite ako…

Autor:

Evo nekoliko znakova koji pokazuju ste zdraviji i u boljoj formi nego što mislite.

0
A- A A+

Iako je vežbanje, odnosno bilo kakva fizička aktivnost, prilično dobar indikator zdravlja, za fizičko zdravlje nije važno samo da budete u dobroj formi.

Dijetetičarka Rejčel Hartli i Dr Sindi Gejer kažu da je zdravlje kombinacija fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja. Dakle, to je više od vežbanja, a evo koji znaci pokazuju da ste boljeg zdravlja nego što mislite.

1. Jedete samo kad ste gladni i ne prejedate

Osluškivanje sopstvenog tela je ključ za izgradnju dobre veze sa hranom. Dakle, nije dobro ako samo gutate hranu da biste zadovoljili glad, već je važno da znate i kada ste zaista gladni i kada ste dovoljno jeli.

"Zvuči zaista blesavo, ali ne možete da verujete koliki broj ljudi to zapravo ne radi. Zdrav odnos prema hrani znači da verujete svom osećaju, da odlučite šta i koliko ćete jesti", kaže Rejčel. Ona savetuje klijentima da jedu polako, da bi osetili kada više nisu gladni, pre nego što se prejedu.

2. Jedete dovoljno

Ukoliko ne unosite dovoljno kalorija, mogli biste da budete mrzovoljni i slabi, zbog čega je jako važno da jedete dovoljno.

"Brojne dijete podrazumevaju izbacivanje određenih tipova namirnica, ali uvek savetujem klijentima da jedu raznovrsnu hranu", kaže dijetetičarka.

3. Bez problema se penjete uz stepenice

Nije potrebno da možete da istrčite maraton da biste bili zdravi, ali preporučljivo je da budete umereno fizički aktivni 150 minuta nedeljno, da dosta šetate i da možete da izađete dva sprata stepenicama, a da ne zastajete.

"Iako to nije savršeno, sposobnost da se popnete dva sprata pešice pokazuje da vaše telo može da izdrži vežbe visokog intenziteta", kaže Sindi.

4. Imate dovoljno energije

Dovoljno energije za sve što želite da uradite je ključni pokazatelj optimalnog zdravlja.

"To je vrlo neodređeno, ali ukoliko imate dovoljno energije da uradite sve što želite, to je znak dobrog zdravlja. I pod time se misli na fizičku i emocionalnu energiju", dodaje Sindi.

5. Možete da se probudite bez alarma

Spavanje je veoma važno za zdravlje, a buđenje svakog jutra u isto vreme, bez alarma, jedan je od signala da ste zdravi. Ako se osećate odmorno nakon spavanja, nemate razloga za brigu.

Sve vijesti