Od danas počnite da štedite struju

Autor:

Uz naše savjete, u svakoj prostoriji možete smanjiti troškove za struju!

0
A- A A+

  Da biste uštedjeli i smanjili potrošnju struje u kuhinji, termostat frižidera podesite između tri i pet stepeni Celzijusa. Redovno uklanjajte naslage leda iz frižidera zato što, osim što štedite energiju, produžavate i vijek trajanja uređaja. Bez potrebe ne otvarajte ni vrata rerne od šporeta jer se tako snižava temperatura za 15 stepeni, a ringlu na šporetu uvijek birajte prema veličini posude u kojoj se priprema jelo. Posude uvijek poklapajte kako biste skratili vrijeme kuvanja, a samim tim i potrošnju energije.

Pojedina istraživanja pokazuju da prosečna  porodica koristi mašinu za pranje veša oko pet puta nedeljno. Ukoliko i vi spadate u ovu grupu, a želite da smanjite račun za struju, mašinu uključujte noću, kada je električna energija četiri puta jeftinija. Koristite i kraće programe i nikad ne uključujte mašinu za veš polupraznu. Zbog uštede energije i termostat bojlera podesite na temperaturu između 50 i 60 stepeni, ali angažujte i majstora da vam očisti kamenac na grijaču koji povećava potrošnju struje i izaziva kvarove bojlera.

Ušteda energije u dnevnom boravku najčešće je vezana za osvjetljenje. U prostoriji u kojoj niko ne boravi uvijek treba gasiti svijetlo, a poželjno je što više koristiti prirodno svijetlo jer je ono najprijatnije i najzdravije za oči. Koristite i štedljive sijalice koje, iako su skuplje, znatno duže traju od običnih. Osim toga, troše 75 odsto manje električne energije od običnih sijalica iste svjetlosne jačine.

Od danas skuplja struja

Najekonomičnija prostorija u stanu, kad je riječ o potrošnji struje, jeste spavaća soba. Ukoliko nemate centralno grijanje u stanu, zimi je najbolje da se grijete na TA peć. Punite je noću jer tokom zime jedna TA peć, čak i kada je racionalno koristite, potroši oko 60 odsto ukupne električne energije jednog domaćinstva. Stavljanje posebne folije iza radijatora ( ukoliko koristite ovaj vid grijanja) može dovesti do uštede na troškovima grijanja za 15%.  Ukoliko ipak koristite klime, na tržištu su prisutni i klima uređaji s inverterom koji postižu veće uštede energije od običnih klima. Korisno je znati i da pokušate prilagoditi unutrašnju temperaturu, što znači da unutrašnja temperatura ne bude niža  u prosjeku za više od 5 stepeni , jer se time dolazi do ušteda.

Gasite i svijetlo za sobom, ako nikoga nema u prostoriji jer sijalice pojedinačno nisu veliki potrošači, ali ukoliko upalite sve sijalice u kući u isto vrijeme, onda troše mnogo struje.

Pišite nam iskustva i ideje za još koji euro niže...

Sve vijesti