Povećanje PDV-a će oslabiti tuirzam

Autor:

Povećanje stope poreza na dodatnu vrijednost sa 19 na 21 odsto imaće negativan uticaj na turizam i prethodne hotelijere i ugostitelje koji će biti primorani da podignu cijene svojih usluga.

0
A- A A+
Kotor Foto: MONDO/Anto Baković

  To će posljedično uticati na konkurentnost naše ponude , tvrde sagovornici Dana.

Predsjednik Odbora za turizam Privredne komore Dragan Ivančević je okarakterisao povećanje PDV-a za dva odsto kao antiturističku odluku.

"Povećanje PDV-a će učiniti da naša ponuda bude manje konkurentna i skuplja. Moraćemo da dižemo cijene kako bismo opstali na tržištu. Kompanije u turizmu inače rade na ivici rentabilnosti, a ovo je jedan dodatni namet, koji će, nažalost, dovesti do povećanja cijena i smanjiti konkurentnost naše ponude. Vlada nije vodila računa o oblasti koju godinama proglašava za razvojnu šansu. Sa pravom je tako, ali ono što radi Vlada sa turizmom ne korespondira sa njihovom konstatacijom", ocijenio je Ivančević za Dan.

Svaki dodatni namet nad turističkom i ugostiteljskom djelatnošću predstavlja instantno smanjenje konkurentnosti, stagniranje i vraćanje unazad. Povećanje PDV-a takođe će dovesti i do povećanja vanpansionskih usluga što će ponudu učiniti nekonkurentnom a privredu neefikasnom.

Žarko Radulović, predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja je kazao da će se zbog povećanja PDV-a odmah korihovati cijene, ali da će morati da budu oprezni sa povećanjem.

On je kazao da ne očekuje drastično povećanje cijena, već u skladu sa povećanjem PDV-a koje iznosi 2 odsto.

Pojasnio je i to da se hotelima sa tri i četri zvjeznice PDV povećao sa 19 na 21 odsto, dok se hotelima sa pet zvjezdica PDV smanjio na 7 odsto. Radulovi smatra da se smanjenjem PDV-a za hotele sa pet zvjezdica ustvari stimuliše izgradnja takvih hotela.

Sve vijesti