"Puca tikva": Kosovo gubi podršku SAD?

Autor:

"Njujork tajms" objavio tekst u kome ukazuje da pokušaji kosovskih političara da ukinu Specijalni sud za ratne zločine, formiran da procesuira zločine koje su činili Albanci, prijete da "naruše odnose" Prištine sa zapadnim saveznicima.


U tekstu pod naslovom "Oči svijeta uprte u Kosovo zbog nastojanja da blokira sud za ratne zločine" navodi se da su zapadne sile uvijek bile nepokolebljive u stavu da se Kosovo kao i region mora suočiti sa balkanskim ratovima.

Podsjeća se i da su Francuska i Nemačka u Prištinu poslale izaslanike u okviru napora da izvrše pritisak na zvaničnike da odustanu od pokušaja izmene zakona.

"Svakom ko je osumnjičen da je počinio ratne zločine mora da bude suđeno, bez obzira na etničku pripadnost ili nacionalnost", rekao je Džejms Ker Lindzi, profesor politike i stručnjak za Balkan na univerzitetu Sent Meri u Londonu.

ODLUKA U SREDU?

Prištinski list "Gazeta ekspres" piše da glavni kosovski zvaničnici -  Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i  Kadri Veselji, ne odustaju od planova da ukinu zakon o Specijalnom sudu za ratne zločine. Navodi se da je ovaj dnevnik juče dobio zvanični dokument Predsjedništva kosovske skupštine u kojem se navodi da se rasprava, na zahtjev poslanika, očekuje u srijedu 17. januara.

 Kako je dodao, "niko nije dobio odriješene ruke po pitanju ratnih zločina".

Dalje se podsjeća u tekstu, da su u decembru prošle godine, 43 poslanika, većinom iz redova veterana takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), pokušali da na glasanje u skupštini stave inicijativu za ukidanje suda, ali se to nije dogodilo i rasprava je odložena, a očekuje se ovih dana da ta tema bude ponovo stavljena na dnevni red.

Kako piše njujorški list, navodi se da neki od komandanata OVK, među kojima kosovski predsednik Hašim Tači, premijer Ramuš Haradinaj i predsjednik skupštine Kadri Veselji predvode napore za opoziv zakonske odluke o formiranju Specijalnog suda.

U tekstu se navodi i da su lokalni mediji izvestili da su optužnice neizbježne i da bi se neke vodeće političke ličnosti mogle suočiti sa hapšenjem.

Specijalni sud čije je sjedište u Holandiji, sa timom međunarodnih sudija i tužilaca koji rade po kosovskom zakonodavstvu, formiran je radi procesuiranja ratnih zločina bivših članova OVK, navodi se u tekstu "Njujork tajmsa" i podsjeća da ga je osnovala kosovska skupština na insistiranje zapadnih saveznika 2015. godine.

"Njujork tajms" navodi da su bivši članovi OVK zauzeli pozicije moći na Kosovu i čine najveći dio tamošnje ekonomske i političke elite, uključujući aktuelnog predsjednika i premijera.

Specijalni sud treba da radi na osnovu trogodišnje krivične istrage koju je pokrenuo tim koji je Evropska unija osnovala 2011, i na čijem je čelu bio američki diplomata Klint Vilijamson.

"Njujork tajms" podsjeća da je istraga pokrenuta nakon što je Savjet Evrope izneo optužbe na račun OVK.

Sve vijesti