Zlostavljao manekene?

Autor:

Oglasili se muški modeli i optužili čuvenog modnog fotografa za seksualno zlostavljanje

0
A- A A+

Priče o seksualnom zlostavljanju ne jenjavaju. Nakon što je Holivud "sahranio" gomilu producenata, reditelja i glumaca, na red je došla i modna industrija.

Pre mesec i po dana manekenke su pričale o nedoličnom ponašanju fotografa na snimanju editorijala, a sada je 13 manekena i asistenata optužio čuvenog Testina da je masturbirao pred njima.

Aktuelni i bivši manekeni su u članku objavljenom u "Njujork tajmsu" optužili Testina da ih je spopadao gde je stigao - na ulici, u kolima, avionima…

Roman Baret, koji je radio kao Testinov asistent devedesetih, ispričao je da se ovaj trljao uz njega i masturbirao pred njim. Seksualno uznemiravanje je bila konstanta, a čuveni fotograf  ponašao se užasno u hotelskim sobama, zadnjim sedištima automobila, letovima…

Testino (63) važi za ikonu modnog sveta i najpoznatije ime foto industrije. Slikao je princa Vilijama i Kejt Midlton za zvanične slike veridbe, Madonu za prvu naslovnicu s ćerkom Lurd, princezu Dajanu, sve poznate manekenke, sad nedavno Serenu Vilijams i ćerkicu

Ukoliko si želeo da radiš s Testinom, morao si da odradiš golišavo slikanje. Agenti su to znali i govorili da je to dobro za tvoju karijeru

"Jednom je tražio da mu pokažem penis - nije bilo za potrebe snimanja, već privatno"… rekao je jedan maneken "Njujork tajmsu".

Testino se nije oglašavao, ali je advokatska kancelarija Lavely & Singer, koja ga zastupa, dostavila saopštenje u kojem se navodi da se "pojedinci koji su izneli optužbe u razgovoru za "Tajms" ne mogu smatrati pouzdanim izvorima".

Ali...

"Ako ste želeli da radite sa Mariom, morali ste da uradite nage fotografije u Šato Marmonu", kaže Džejson Fedel, model. "Svi agenti su to znali, i to je bilo nešto što je moglo da vam donese napredak u karijeri".

Njegovu priču potvrđuju i Testinovi asistenti. Hugo Tilman koji je '90. godina radio za Testina rekao je da ga je čuveni fotograf jedne noći zgrabio na ulici i pokušao da ga poljubi.

Nekoliko nedelja kasnije, dok su bili na poslovnom putu, Tilman i Testino su bili u hotelskoj sobi, kada se Testino nacio na njega. Tilman kaže da je srećom u sobu ušao Testinov brat koji je uspeo da čuvenog fotografa "obuzda".

Na ove optužbe pismom je reagovala i Ana Vintur, dugogodišnja urednica "Voga", koja je napisala da joj je srce slomljeno zbog onoga što je pročitala, pošto joj je čuveni fotograf i lični prijatelj koji je mnogo doprineo uspehu časopisa koji uređuje.

Ali, Ana Vintur radi mudro. Prijateljstvo je ostavila po strani i donela novi "pravilnik":

Ubuduće će biti angažovani isključivo modeli stariji od 18 godina, alkohol ni u kakvom vidu neće biti dozvoljen na snimanjima, a "svako snimanje koje uključuje poziranje bez odeće, providnu garderobu, veš ili kupaće kostime, poziranje u seksualno sugestivnim pozama biće moguće isključivo uz saglasnost modela".

A ispod peškira... (VIDEO)

Tagovi:
Sve vijesti