Šehović: Ne biramo lakše, već bolje za djecu

Autor:

Ograničavanje broja upisane djece nije i neće biti izbor Ministarstva prosvjete, kazao je resorni ministar Damir Šehović, dodajući da nikada ne biraju ono što je lakše, već bolje za najmlađe.

0
A- A A+

  Gužva u objektima vrtićima je evidentna, a Šehović je objasnio da se to ne odnosi na sve opštine.

„Naprotiv, u velikom broju opština imamo potrebu za povećanjem obuhvata djece“, rekao je Šehović agenciji MINA.

Šehović je kazao da se problem velikog broja djece bilježi najviše u vrtićima u Glavnom gradu i jednom dijelu primorskih opština, i dodao da je na ovu situaciju uticalo veliko povećanje broja upisane djece, ali i demografska kretanja.

Sve navedeno ne čini problem ništa manjim, jer su, kako je rekao, dužni da svakom djetetu obezbijede optimalne uslove za rast i razvoj.

“Pritom, ograničavanje broja upisane djece nije bio niti će biti naš izbor, jer naš izbor nikada nije ono što je lakše za nas, već ono što je bolje za djecu”, poručio je Šehović.

On je podsjetio da je u toku realizacija projekta sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope u okviru koga je definisana izgradnja sedam objekata, a da je država opredijelila dodatni novac za gradnju objekata van tog projekta.

Prema riječima ministra, u okviru projekta sa Bankom za razvoj vrijednog 17 miliona EUR, biće izgrađeno sedam objekata, i to četiri u Podgorici i po jedan u Baru, Pljevljima i Ulcinju.

On je ukazao da je jedan vrtić u Zagoriču, kapaciteta za oko 250 djece, završen, a da su radovi na objektu na Starom aerodromu u završnoj fazi.

„Preciznije, ovaj objekat vrijedan je 2,7 miliona EUR, moći će da prihvati oko 340 djece i njegov završetak se očekuje u prvoj polovini ove godine“, rekao je Šehović dodajući da su preostalih pet objekata u različitim fazama.

Ministar je naveo da je za objekte u Tuzima i Baru raspisan tender za izgradnju, za objekat u Pljevljima pripremne aktivnosti na izboru izvođača radova su u toku, a da je za objekat u Bloku šest u toku izrada glavnog projekta.

U predlog Budžeta za narednu godinu, kako je dodao, ušao je i objekat u City kvartu, za koji postoji mogućnost da se radi kroz javno-privatno partnerstvo, ali i za objekat u Rožajama.

“Konstatno se bavimo i načinima kojima bismo sa predškolskim ustanovama pronašli i druge javne prostore u vlasništvu države ili lokalne zajednice, koji bi bili besplatno ustupljeni”, istakao je Šehović .

Kako je rekao, vjeruje da se iz navedenog dovoljno vidi koliko se truda ulaže u stvaranje optimalnih uslova za razvoj najmlađih.

On je kazao da je zadovoljan što je stavka za investicije u budžetu Ministarstva povećana za oko 20 odsto, i dodao da će dio tih sredstava biti usmjeren i na predškolske ustanove.

Sumirajući postignute rezultate Ministarstva u proteklih godinu i nešto dana, Šehović je ukazao da je otvoreno 550 novih mjesta u predškolskim ustanovama u Glavnom gradu, a da će, kada se završi projekat sa CEB-om i propratne aktivnosti, taj broj dostići 1,6 hiljada.

Na pitanje da li je zadovoljan kadrom u predškolskim ustanovama, ministar je kazao da kadar u vrtićima ima veliku obavezu, odgovornost i posvećenost.

„Ministarstvo čitav proces olakšava na način što odobrava povećani broj vaspitača i medicinskih sestara, kako bi na taj način dodatno pomogli funkcionisanje predškolskih ustanova, kao i kroz stačno profesionalno razvijanje zaposlenih“, naveo je Šehović.

On je ponovio da je zadovoljan kako se odvija učenje engleskog jezika u predškolskim ustanovama i da bilježe sjajan prijem kod ogromne većine roditelja i djece.

„Pritom, nastavni kadar je prošao dodatnu obuku organizovanu od strane Britanskog savjeta, te sa pravom možemo reći da se u ovaj projekat ušlo spremno, da teče dobro i da ima dobru perspektivu“, ukazao je Šehović.

On je kazao da broj licenciranih vrtića raste zahvaljujući izmjeni Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, kojim su pooštreni kriterijumi za osnivanje privatnih vrtića i onemogućeno da pravna lica obavljaju ovu djelatnost, a da nijesu licencirani kao predškolske ustanove.

„Svakako, riječ je o jednom kompleksnom poslu, koji za stoprocentnu uspješnost zahtijeva prije svega koordinaciju sa inspekcijama, ali i razumijevanje samih roditelja da je od važnosti provjera mjesta kojima povjeravaju djecu“, rekao je Šehović.

On je istakao da je pored praćenja razvoja djeteta, u ovom trenutku fokus Ministarstva pomenuto povećanje prostornih kapaciteta za rad sa djecom koji stvaraju sigurno i stumulativno okruženje.

Prema njegovim riječima, veliki trud se ulaže u otvaranje interaktivnih službi, koje predstavljaju zamjenu za vrtiće u udaljenim mjestima, gdje vrtići ne postoje.

„One se organizuju na način da vaspitač posjećuje djecu i radi sa njima, ili funkcioniše u adaptiranim lokalnim prostorima“, objasnio je Šehović i najavio formiranje interaktivnih službi u opštinama Cetinje, Bar, Ulcinj i Podgorica.

Ministar je kazao da su svjesni činjenice da moraju omogućiti djeci da njihove sklonosti i interesovanja postanu pogonsko gorivo koje će ih voditi ka ostvarenju punih potencijala.

„Jer, od samosvjesne i ispunjene jedinke nema većeg poklona za čitavo društvo“, ocijenio je Šehović.

Sve vijesti