Panika na Havajima: U skloništa, ovo nije vježba

Autor:

Širom Havaja građani primili tekstualnu poruku u kojoj ih upozoravaju na prijetnju balitičkom raketom, ali su zvaničnici te američke države saopštili da je riječ o lažnoj uzbuni. Nastala neopisiva panika - 38 minuta "primarnog straha".

0
A- A A+Uzbuna je, međutim, izazvala paniku među stanovništvom Havaja. U jučerašnjoj poruci se građani upozoravaju na prijetnju balističkom raketom i pozivaju da hitno potraže sklonište. "Ovo nije vježba", navedeno je u poruci.

Izvor: youtube


Američki mediji i danas kao prvu vijest donose priču o lažnoj uzbuni na raketni napad na Havaje, ocjenjujući da su stanovnici te savezne države koju nazivaju "rajem", pretrpjeli 38 minuta panike i "primarnog straha".


Valeri Tarner, stanovnice Kauaija, koja se sa dvoje djece zatvorila u kupatilu i iskusila "najdužih i najstrašnijih 38 minuta u životu".

Upravo vjenčani par, Fil i Kejt Farm koji su na Havaje došli na medeni mjesec u hotel Grand Hajat Kauai, rekli su da ih je osoblje odvelo kroz kuhinju u podrum da čekaju alarm.

Kada je čuo upozorenje za lansiranje rakete, "nastala je panika i strah", rekao je Fil Farm za ABC kanal WCVB.

Izvor: youtube

"To je primarni strah koji se nalazi, pretpostavljam, u dubini vašeg srca".

Izvor: youtube

Američki mediji daju i vremenski pregled šta se dešavalo u tih 38 minuta koji su "užasnuli" građane Havaja.

U 8.07 časova ujutru, po lokalnom vremenu, Agencija za vanredne situacije Havaja (Hi-EMA) šalje pravo upozorenje na napad balističkom raketom televizijama, radio stanicama i na telefone, umjesto primarnog, internog testa koji je bio u planu.

Nakon tri minuta, kontaktirana je američka Pacifička komanda kako bi potvrdila da nije bilo lansiranja rakete, a policiji u Honoluluu je saopšteno da je to bila lažna uzbuna, nakon čega policajci izlaze sa sirenama da obavijeste stanovništvo.

Izvor: youtube

U 08.13 Hi-EMA je u mogućnosti da povuče obavještenje o opasnosti, što znači da svi oni koji nisu primili poruke prvi put jer im telefoni nisu bili uključeni ili nisu imali signala u tom trenutku, neće primiti nikakvu poruku kada upale telefon ili dobiju signal.

Četiri minuta nakon toga, članica američkog Kongresa Tulsi Gabard prva je zvaničnica koja objavljuje na društvenoj mreži Twitter da je obavještenje o pravoj opasnosti bila greška.

Samo minut posle toga, Hi-EMA šalje svoje zvanično saopštenje za javnost na društvenim mrežama da je obavještenje bila lažna uzbuna, ali svi oni koji nemaju pristup Twitteru ili Facebooku "još uvijek se nalaze u mraku".

Izvor: youtube

U 08.24, guverner Havaja Dejvid Idž deli saopštenje Hi-EMA-a, kako bi proširio vijest, a šest minuta posle toga dodaje obavještenje o lažnoj uzbuni i na svojoj Facebpook stranici.

U 08.45, navršava se 38. minut ispunjen panikom i strahom u kojem Hi-EMA tim dobija odobrenje Sistema za obavještenja i uzbune (FEMA) da pošalje novo obavještenje na sve uređaje koji imaju mogućnost vajrles internet konekcije koje glasi "Lažna uzbuna. Nema prijetnje od rakete ili opasnosti po državu Havaji".

Izvor: youtube

Nakon 45 minuta, guverner Idž izlazi pred medije i govori da je "ljudskom greškom poslata lažna uzbuna", a četiri minuta nakon toga njegova izjava je objavljena na društvenim mrežama.

U 1.00 posle podne po lokalnom vremenu i nekoliko sati kasnije, Idž i Vern Mijagi koji je šef Hi-EMA-e, održavaju konferenciju za novinare na kojoj iznose detaljan splet događaja prema vremenu, a Idž navodi da vlada zaustavlja sve buduće vježbe uzbune dok Hi-EMA ne sprovede potpunu istragu o ovom događaju.

CNN donosi naslov "Od raja do panike: Stanovnici Havaja i turisti bježali u zaklon u strahu od raketnog napada".

"Mislite- o Bože, hoćemo li umrijeti? Je li ovo stvarno raketa koja stiže ka nama ili je samo test" navela je 24-godišnja Azbel koju je zajedno sa njenim momkom i stotinama drugih gostiju u hotelu osoblje "okupilo kao krave" u podrumu.

Izvor: youtube

"Ljudi plaču i očigledno su užasno uplašeni", rekla je ona.

Kako je AP izvjestio ranije, guverner Havaja se govoreći na konferenciji i izvinio za "bol i zabunu" koje je izazvalo lažno upozorenje.

Dok je predsjednik lokalnog parlamenta Havaja Skot Saiki rekao da je neko pritisnuo pogrešno dugme, iz Bijele kuće je saopšteno da se radilo isključivo o "državnoj vježbi".

Saiki je izjavio da je sistem, za koji je stanovnicima Havaja rečeno da se na njega mogu osloniti, potpuno zakazao.

O situaciji na Havajima obavješten je i američki predsjednik Donald Tramp.

"Predsjednik je upoznat sa situacijom u vezi vježbe za vanredne okolnosti na Havajima. Riječ je isključivo o vježbi", kazala je portparolka Bele kuće Lindzi Volters, prenosi Rojters.

Havaji spremni: Sirena za nuklearni napad (VIDEO)


Havaji su u decembru prošle godine testirali sirenu za upozorenje od nuklearnog napada po prvi put od završetka Hladnog rata.

Havaji se spremaju za napad Sjeverne Koreje!


Testiranja su uslijedila usled rastuće prijetnje od raketnog i nuklearnog programa Sjeverne Koreje.

Pjongjang je u septembru 2017. izvršio svoj šesti nuklearni test.

Sve vijesti