Legalna prodaja cigareta pala 20 odsto

Autor:

Na trafikama je tokom novembra i decembra prodaja cigareta pala oko 20 odsto, a nekim uvoznicima su proizvođači vratili akcizne markice, jer cigarete ne mogu da prodaju, pišu Vijesti.

1
A- A A+

  „Pad je nastavljen nakon što su od 1. januara ponovo povećane akcize na cigarete“, rekao je Vijestima sagovornik sa legalnog tržišta cigareta.

Istovremeno, crno tržište svakim danom cvjeta sve više, a nelegalne cigarete prisutne su i „ispod tezge“ u manjim maloprodajnim objektima širom Crne Gore.

Razlog za bujanje nelegalne prodaje cigareta, kako piše podgorički list, je taj što su najjeftinije cigarete u legalnoj prodaji tri puta skuplje od sličnih kod švercera.

Prošle godine je akciza povećana dva puta, u aprilu i agvustu.

Iz Ministarstva finansija saopštili su Vijestima da je, prema Monstatu, u periodu od januara do novembra prošle godine uvezeno duvana i proizvoda od duvana u vrijednosti od 13,6 miliona EUR, što je 18,8 odsto više u odnosu na 2016.

„Ministarstvo ne raspolaže podacima o prodaji“, kazali su iz tog Vladinog resora.

Iz Agencije za duvan nijesu mogli da saopšte podatke o prodaji za prošlu godinu, jer se još obrađuju.

Iz te institucije su uoči Nove godine rekli da je za 11 mjeseci prošle godine , prema podacima veletrgovaca, prodato 2,5 odsto manje cigareta , nego u istom periodu 2016.

Novo poskupljenje od 1. januara iznosilo je od 30 do 50 odsto centi po paklici.

%MCEPASTEBIN%

Sve vijesti