Evo kako Samsung vidi kokpit budućnosti

Autor:

Ekrani, ekrani i još malo ekrančića

Na ovogodišnjem sajmu CES u Las Vegasu, Samsung je predstavio "digitalni kokpit".

Ovo je zajedničko rješenje korejskog elektronskog džina i kompanije Harman koju je Samsung kupio prije nešto više od godinu dana.

Ekrani su, očekivano, u centru pažnje, kao i integracija s mobilnim telefonom.

Ispred vozača se nalazi OLED digitalna instrument tabla čiji se sadržaj prilagođava zahtjevima vozača. Ako smo ovakvo rješenje već viđali, onda ono što se nalazi desno svakako nismo.

Tu je smješten veoma široki displej dijagonale 28 inča napravljen u Samsungovoj QLED tehnologiji, koji predstavlja napredni info-zabavni centar. Sadrži navigaciju, modul za telefoniranje, brojne sistemske informacije, ali i daljinsku kontrolu pametnih uređaja.

Tako je direktno iz automobila, preko "digitalnog kokpita", moguće kontrolisati i kućne uređaje – podesiti grijanje, pogledati sadržaj frižidera ili aktivirati robota usisivača.

Kontrola je moguća dodirom ili glasom uz pomoć Samsungovog asistenta Bixby.

Sa desne strane, odnosno ispred suvozača je dio koji je moguće koristiti sa puštanje video materijala, surfovanja internetom ili neke "pete" aktivnosti koju izabere saputnik.

Samsung-Harmanovo rješenje nije kompletno u ekranima osjetljivim na dodir jer se na centralnoj konzoli nalaze tri kružna testera, čije je funkcije, po potrebi, moguće mijenjati. Ova tri modula imaju displeje identične onom u Samsungovom pametnom satu Gear S3.

Za kontrolu klima uređaja i podešavanje sistema odvojen je poseban savitljivi OLED ekran dijagonale 12,4 inča, koji je podstavljen ispod kružnih tastera.

Ko je sve dio Harmana?

Kompanija Harman, osim brenda Harman/Kardon, ima i brojna druga poznata imena u svom portfoliju: AKG, Becker, Infinity, JBL, Mark Levinson, automobilska jedinica Bang & Olufsena...

 Kompletan sistem je predviđen da bude povezan s digitalnim svijetom preko pete generacije mobilne telefonije, koja će biti hiljadu puta brža od postojeće 4G LTE tehnologije.

Naravno, sve ovo može zasmetati vozaču u vožnji, međutim ovo rješenje je namijenjeno (bliskoj) budućnosti u kojoj će vladati autonomna vozila, barem tako tvrdi Samsung.

Da ne ostane sve u displejima, postarao se set kamera koji je smješten na mjestu bočnih ogledala. Oni emituju sliku na displeju nekadašnjeg retrovizora.

Evo kako sve to izgleda u "praksi":

Izvor: YouTube

Kako vam se sviđa ova vizija? Pišite nam u komentarima…

Tagovi:
Sve vijesti