U Splitu ni 30 minuta, očekivano, poraz Srbije!

Autor:

Srbija na startu Evropskog prvenstva, u prvom kolu Grupe A, ubedljivo poražena od Hrvatske 32:22 (14:9). Porazi u pripremnom periodu nastavljeni i na Euru. Dobra igra "orlova" 25. minuta, a onda rutina Hrvata.

U Splitu ni 30 minuta, očekivano, poraz Srbije! Foto: MN press

U Splitu smo večeras mogli da vidimo dve rukometne filozofije.

Šampionsku, modernu - od strane Hrvata. Staromodnu, bezidejnu od strane Srba.

"Nemam šta da vam kažem, gradite akcije koje imamo i iz tih akcija možemo da damo gol", rekao je Jovica Cvetković na poslednjem tajm-autu i indirektno objasnio razloge poraza. S druge strane Červar je smišljao nove akcije, iznosio ideje...

Epilog toga je izgubljena lopta "orlova", kontra "kauboja" i gol za 29:21.

Grupa B

Belorusija - Austrija 27:26 (14:12) /Kuleš 7 - Biljk 8/

Francuska - Norveška 32:21 (15:17)

/Mae 8 - Toesen 7/

TABELA: Francuska 2, Belorusija 2, Austrija 0, Norveška 0.

 A posledica pomenutih filozofija, odnosno rukometa sa koncepcijom i onog od danas do sutra je...

32:22 (14:9) za Hrvatsku. "Plus deset" koji sve govore!

U prvom kolu Grupe A Evropskog prvenstva u Hrvatskoj, koje je danas počelo u Splitu Poreču, Varaždinu i Zagrebu, Srbija je očekivano doživela debakl pred 11.000 navijača u Spaladijum areni od raspoloženih domaćina.

Da se neće dobro provesti na otvaranju bilo je jasno i posle silnih poraza tokom priprema. Srbijaje u 24. minutu možda ponadala da ima snage da se nosi sa favoritom, jer je imala napad za izjednačenje na 10:10.

Ali...

Do kraja poluvremena, a bilo je pitanje trenutka, došlo je do potpunog sloma i domaćin je serijom 4:0 stekao nedostižnih "plus pet". Izgubljenim loptama poklonjali su Hrvatima kontre, a oni su ih koristili bez greške.

Neprijateljska atmosfera...

Oko 11.000 navijača u Spaladijum areni napravilo je neprijateljsku atmosferu za srpske rukometaše, sličnoj onoj koja je Hrvate 2012. dočekala u Beogradu. Himna "Bože pravde" je izviždana. U toku utakmice navijači su nekoliko puta skandirali "Vukovar", "Vukovar", a bilo je i predmeta na terenu kojima su gađani izabranici Jovice Cvetkovića. Na terenu je sve bilo vrlo fer. Očekivano.

 U drugom poluvremenu smo gledali rutinu Hrvata, solidan napad Srbije i odbranu koja je bila bušna na svim stranama, kao i neraspoložene golmane Vladimira Cuparu i Tibora Ivaniševića, koji je, ruku na srce, mnogo manje minuta proveo na terenu.

Zajedno su imali četiri odbrane - Cupara četiri i Ivanišević nijednu.

Hrvati su imali sjajnih 82 odsto šuta, skoro pa perfektno! Srbi 61. Imamo kvalitetne igrače, ali ne i sistem i to se u Splitu po ko zna koji put videlo na delu.

Doduše, osim igrača i stručnog štaba, koji su najavljivali iznenađnje u prvom kolu, malo ko je od navijača Srbije verovao u uspeh protiv Hrvata. Pred nama su dve vrlo bitne utakmice i u njima moramo da tražimo šansu za put un Zagreb. Već u nedalju igramo protiv Švedske, a u utorak sa Islandom, koji je na otvaranju Grupe A iznenadio Švede - 26:24.
Najefikasniji u srpskom timu bio je Petar Nenadić sa šest golova, dok je Nemanja Zelenović postigao pet. U hrvatskom sastavu Luka Stepančić i Manuel Štrlek dali su po šest.

HRVATSKA: Stevanović, Alilović, Mihić 2, Duvnjak 2, Stepančić 6, Kopljar 1, Vori 1, Gojun, Horvat 4, Karačić 2, Mandalinić 1, Štrlek 6, Čupić 2, Musa 1, Mamić, Cindrić 4.

SRBIJA: Cupara, Ivanišević, Šešum 2, Vujić, Đukić, Benjanski 1, Nenadić 6, Radivojević 1, Marković 2, Dordić, N. Ilić 3, Jovanović, Zelenović 5, Marsenić 1, Vujin 1, Obradović.


Grupa A (SPLIT):

Švedska - Island 24:26 (8:15)
/Godfridson 6 - Gudmundosn 7/

Hrvatska - Srbija 32:22.(14:9)
/Stepančić 6, Štrelk 6 - Nenadić 6/


TABELA: Hrvatska 2, Island 2, Švedska 0, Srbija 9.

(2. kolo - nedelja): Srbija - Švedska 18.15, Island - Hrvatska 20.30.
(3. kolo - utorak): Srbija - Island 18.15, Hrvatska - Švedska 20.30.

Tagovi:
Sve vijesti