Kraljičine muke: Rizikovala sam da slomim vrat

Autor:

Britanska kraljica Elizabeta Druga, govoreći prvi put o svom krunisanju prije 65 godina, otkrila je stvari koje je malo ko znao.

1
A- A A+


Vožnju u pozlaćenoj kočiji teškoj četiri tone, od Bakingemske palate do Vestministerske opatije, u kojoj su svi britanski monarsi krunisani od 1066. godine, kraljica je opisala kao "užasnu", ističući da kruna "nije baš udobna", prenosi Rojters.

U, kako je sama kraljica opisala, "konverzaciji" sa komentatorom kraljevske porodice Alisterom Brusom za televiziju Bi-Bi-Si, rekla je da, dok se kruna nosi, "ne smijete da pogledate dolje".

Brus je novinarima objasnio da u ovom neuobičajenom intervjuu, "Vi kraljici ne postavljate direktna pitanja, Vi iznesete komentar, na koji zatim ona odgovara".

Britanska kraljica, koja sada ima 91 godinu, imala je samo 25 kada je stupila na presto, nakon smrti svog oca Džordža Šestog, 1952. godine, a krunisana je godinu dana nakon toga, 2. juna 1953.

O kraljici ste našli da tračarite?!

"To je vrsta, pretpostavljam, početka života kao pravog suverena. To je neka vrsta promocije viteštva i činjenja stvari na staromodan način, zapravo. Vidjela sam jedno krunisanje (svog oca 1937.), a onda sam ja bila krunisana u sledećem, što je prilično izuzetno", rekla je kraljica.

Prisjećajući se tog svečanog dana, kraljica je otkrila i koliko se mučila sa svilenom haljinom za krunisanje koja je bila prekrivena dijamantima, zlatom i srebrom.

Mašala! Britanska kraljica slavi 91. rođendan

"Sjećam se jednog trenutka kada sam hodala po tepisima, nisam uopšte mogla da se pomjerim", rekla je ona.

Ona je za tu priliku nosila dve krune: Krunu Svetog Edvarda od 2,2 kilograma, koju od tada nikada više nije stavila na glavu, i dijamantsku Imperijalnu državnu krunu, koju nosi prilikom zvaničnih događaja kao što je početak rada parlamenta, gdje javno čita program britanske vlade.

"Ne možete da pogledate dolje, na tekst, morate glavu da držite uspravno. Jer, ako to uradite, slomićete vrat i kruna će pasti", rekla je kraljica osmjehujući se i dodala: "Tako da krune nose i neke nepogodnosti, pored toga što su prilično važne stvari".

Ovaj dokumentarni snimak biće emitovan u nedjelju na BBC-u.

Sve vijesti