Novi Mini: jedna opcija se neće svima svideti

Autor:

Britanski premijum brend je značajno "podmladio" svoje modele

Nakon jedinstvene personalizacije, sada su stigle u mnoge nove opcije u Mini s troja i petoro vrata, kao i kabriolet.

Da krenemo od početka. Prvo što ćete primetiti su svetla. Prednja su dobila potpuno nov izgled. Dnevni LED-ovi su sada potpuno okrugli i dele poziciju s pokazivačima pravca. Biće zanimljivo videti kružno svetlo migavca na ulici.

Inače, svetla su izrađena u matriks tehnologiji sa nekoliko svetlosnih segmenata koji se automatski aktiviraju kada se pređe 70 km/h, odnosno isključuju se pri manjim brzinama ili kada nailazite na drugo vozilo.

Matriks svetla i u Opelu

I zadnja svetla su dobila LED opciju, kao i potpuno nov dizajn u obliku britanske zastave. Jedna od najčuvenijih zastava na svetu oduvek je bila prisutna kod ovog brenda, ali kao opcija. E sad, ne znamo koliko će se ova novina, koja je deo standardne opreme, svideti pojedinim žiteljima Irske, Škotske, Indije, kao i nekih drugih delova sveta.

Opis spoljašnjih novina završavamo s tri nove farbe i dva nova dizajna 17-inčnih felni.

Pogledajte galeriju spoljašnjih promena:

Promene i u enterijeru

Unutrašnjost je dobila novo ambijentalno osvetljenje (i ovde je prisutna britanska zastava), a tu je i nov volan sa tasterima za kontrolu brzine s leve strane, odnosno za upravljanje multimedijom i telefoniranjem s desne.

Nov logo

Ovi modeli će biti prvi sa novim Mini logoom. Nov dizajn je minimalistički prikaz prethodnog rešenja sa imenom u krugu i stilizovanim krilima.

Nova je i mogućnost bežičnog punjenja mobilnih telefona, koji sad imaju mogućnost dodatne integracije u sistem automobila preko "MINI Connected" info-zabavnog sistema.

Sada sistem može podatke iz kalendara telefona ubaciti u navigaciju, koja je takođe unapređena automatskim ažuriranjem mapa, kao i obaveštavanjima o situacijama u saobraćaju u realnom vremenu.

Povezivanjem sistema s pametnim uređajima (telefon ili sat), moguće je preko tih uređaja poslati automobilu planiranu rutu, videti njegovu tačnu lokaciju, nivo goriva i drugi sistemske detalje, ali i daljinskim putem uključiti migavce, sirenu, klimu i otključati ili zaključati vozilo.

Povezivanje na internet je moguće preko telefona ili zasebne SIM kartice.

Veoma lepa unutrašnjost:

A ispod haube…

Revizija je zahvatila i motore, koji će sad biti efikasniji i izbacivati oko pet odsto manje CO2 u atmosferu. Promenjene su mnoge komponente, među kojima je i "MINI TwinPower Turbo" tehnologija koja stiže u najjačim modelima.

Od sada je Minije moguće dobiti i sa automatskim Steptronic menjačima, koji omogućavaju ekstremno brzo menjanje brzina. Sedmostepena opcija se može poručiti za modele "One", "Cooper", "Cooper S" i "Cooper D", dok je osmostepena rezervisana za "Cooper SD". Sportske verzije ovih menjača imaju i opciju menjanja brzina i preko poluga smeštenih iza volana.

Poručivanje novih Minija je već sad dostupno, ali će se na njihovu isporuku čekati do proleća, jer proizvodnja kreće u martu. Nadamo se da će bar jedan komad stići za Sajam automobila u Beogradu, koji počinje 22. marta.

Sve vijesti