Građani duguju 1,12 milijardi eura

Autor:

Ukupna kreditna zaduženost crnogorskih građana na kraju novembra prošle godine iznosila je 1,12 milijardi eura, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).

0
A- A A+

novac, evri, evro, pare, novcanice, novčanice, novčanica Foto: MONDO - Mario Milojević

“Građani su za aktivne kredite bankama dugovali 1,09 milijardi eura, dok su njihova dugovanja po osnovu kreditnih kartica iznosila 17,78 miliona. Nešto manje, tačnije 17,24 miliona, bila je zaduženost na ime dozvoljenih minusa po tekućim računima (overdraft)”, rekli su Dnevnim novinama iz CBCG.

Značajno povećanje dugovanja građana zabilježeno je po osnovu aktivnih kredita. Tako su građani na kraju novembra prošle godine bili 12,3 odsto više kreditno zaduženi nego u istom periodu 2016.

“U odnosu na podatke od 30. novembra 2016. godine, povećao se dug građana po osnovu kredita, i to 12,3 odsto, kao i dug po osnovu overdraft-a 6,3 odsto. Dug građana po osnovu kreditnih kartica je smanjen 18,2 odsto”, precizirali su u CBCG.

Podaci vrhovne monetarne ustanove govore da svaki građanin Crne Gore u prosjeku bankama duguje 1,8 hiljada eura, što je više od tri plate ili trećina godišnje zarade. Zanimljivo je da su po sticanju nezavisnosti, 2006. godine, crnogorski građani bankama prosječno dugovali 373 eura, a od tada do danas dugovi stanovnika konstantno rastu.

Prema riječima ekonomskog analitičara Predraga Drecuna, prosječno zaduženje crnogorskih građana nije visoko, posebno ako se uporedi sa zemljama u okruženju i Evropi.

On je naveo da sa makronivoa nije važno da li će novac biti u banci ili kod građana, ali da za državu može predstavljati problem kašnjenje u otplati dugova stanovništva.

Sve vijesti