Kolindin fijasko sa Erdoganom

Autor:

Posjeta hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Turskoj ocijenjena u BiH i hrvatskim medijima kao fijasko.

0
A- A A+

Naime, umjesto da razgovor sa Tajipom Redžepom Erdoganom u prvi plan izbaci produbljivanje odnosa Hrvatske i Turske, u žižu interesovanja je izašao pokušaj hrvatske predsejdnice da lobira kod turskog kolege da utiče na Bošnjake u BiH u vezi donošenja novog izbornog zakonodavstva prije izbora na svim novima koji će u toj državi biti održani u ovoj godini.

Budući da je od Erdogana dobila jasan odgovor da ne namjerava da se miješa u unutrašnje stvari BiH, te da je pitanje izbornog zakonodavstva BiH unutrašnje pitanje te zemlje, mediji u Hrvatskoj i BiH ocjenjuju da je posjeta Kitarovićeve Ankari doživjela fijasko. 

Bošnjačke stranke osudile su pokušaj hrvatske predsjednice da utiče na turskog predsjednika Erdogana kako bi pomogao u izmjeni izbornog zakona BiH. 

Predsjednik Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine Fajrudin Radončić, koji je poznat po oštrim kritikama Stranke demokratske akcije ali i turskih vlasti, izjavio je da je saglasan sa turskim predsjednikom, koji je predsjednici Kitarović rekao da je pitanje izbornog zakonodavstva unutrašnje pitanje BiH. 

Radončić smatra da je pokušaj Kitarović da se uplete u unutrašnja pitanja BiH preko turskog predsjednika uvredljivo za Bošnjake. 

Iz SDP-a BiH su saopštili da sastanak hrvatske predsjednice i turskog kolege na temu unutrašnjih pitanja BiH "predstavlja svojevrsnu političku okupaciju" Bosne i Hercegovine. 

"Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine smatra nedopustivim i neprihvatljivim da se unutarnja politika naše zemlje kroje u Turskoj na sastanku Kolinde Grabar-Kitarović i Erdogana", navodi SDP-a. Stranka tvrdi da je reč o kontinuitetu mješanja u unutarnje stvari BiH. 

Najgore je što sama ideja da se od Erdogana traži konstruktivan pritisak na vrh bošnjačke politike u BiH, konkretno na člana Predsjedništva i predsednika SDA Bakira Izetbegovića, uopšte nije toliko loša, piše Slobodna Bosna. 

Izetbegović se, naime, već godinama stalno predstavlja kao Erdoganov prijatelj i posilni i, kako primećuje taj medij, priča gluposti poput one da je njegov otac Alija Izetbegović Erdoganu BiH ''ostavio u amanet'', uživa u samoponižavanju pred novim turskim sultanom i forsiranju nekakve bizarne ''bratske veze bošnjačkog i turskog naroda''. 

Kada bi Erdogan doista htio da interveniše kod Izetbegovića i natjera ga da napravi ovo ili ono, to ne bi ostalo bez rezultata. Ali, nije jasno zašto je hrvatska predsjednica mislila da će to učiniti na njen zahtjev, piše Slobodna Bosna i dodaje da se, ipak, može naslutiti zašto se Kitarović odlučila na medijsku operaciju u kojoj sebe predstavlja kao "veliku promoterku prava bosanskohercegovačkih Hrvata na dvoru turskog sultana, nakon koje joj ostaje mogućnost da se hvali time što je pokušala". 

 Nakon posjete Kitarović oglasio se I Izetbegović koji je objelodanio da ga je usred razgovora sa hrvatskom predsjednicom Erdogan pozvao telefonom.

"Iznenadio sam se. Erdogan me je nazvao i rekao da se nalazi sa gospodjom Kitarović i pitao da li smo za trilateralu na ministarskom, pa predsjedničkom nivou. Zašto ne? Uvek vrijedi razgovarati. Ali sumnjam da se tako može naći rešenje za problem koji traje deset godina. Erdogan je kazao da želi da imamo bolje odnose sa Hrvatskom, razgovaraćemo, zašto ne", rekao je Izetbegović. 

KRITIKE I U HRVATSKOJ


Poseta Kitarovićeve Turskoj kritikovana je i u Hrvatskoj.

Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je da se Hrvatska ranijih godina znala nasukati miješanjem u unutrašnja pitanja BiH te da razgovori u Turskoj "o unutrašnjem zakonodavstvu BiH nemaju nikakvih izgleda". „Neće se to dogoditi, to je potpuna "naiva", to se mora provesti u BiH izmedju svih strana", rekao je Josipović. 

Analitičari u Hrvatskoj suglasni su u ocjeni da je poseta Kitarović Turskoj i susret sa turskim predsjednikom Erdoganom bio neuspjeh, jer nije uspjela u namjeri koju je najavljivala na sva zvona. 

Politički analitičar i bivši hrvatski ambasador u Rusiji Božo Kovačević izjavio je tim povodom da se moglo i očekivati da od posjete ne bude nikakvih rezultata. "Ta posjeta je unaprijed bila osuđena na neusjpeh, ako je njegova glavna svrha bila da se Erdogan pridobije da utiče na bošnjačku stranu u BiH da prihvati promenu izbornog zakonodavstva. 

Politički analitičar Žarko Puhovski je rekao da je hrvatska predsednica što se izbornog zakona u BiH tiče potpuno u pravu jer je on duboko diskriminatorski, ali smatra da je sve to izvedeno na traljav način koji će se, zapravo, obiti o glavu ne samo predsednici, već upravo hrvatskoj zajednici u Bosni i Hercegovini. 

I socijaldemokrata i bivši zamenik ministra spoljnih poslova Hrvatske u vladi Zorana Milanovića, Joško Klisović, je za hrvatske medije rekao da je poseta Kitarović Ankari neuspeh, jer nije uspela u nameri koju je sama najavila. 

Osim toga, kaže Klisović, mislim da je tom posjetom poslata i pogrešna poruka jer je predsjednica odlazeći kod Erdogana svesno ili nesvesno poslala, na žalost, poruku da smatra da je Turska tutor Bošnjaka u Bosni i Hercegovini, a valjda je onda Hrvatska tutor Hrvata u Bosni i Hercegovini". 

"To je pogrešno! To su dva politička naroda koji moraju samostalno brinuti o svojoj sudbini, a mi im u tome možemo pomoći. To je Erdogan na kraju krajeva i poručio vrlo javno našoj predsjednici", naveo je Klisović, prenijeli su hrvatski mediji.

Sve vijesti