Upozorili Crnu Goru da ostane oprezna zbog Moskve!

Autor:

Crna Gora treba da bude na oprezu jer pritisak i uticaj Moskve mogu biti nastaveljni i nakon punopravnog članstva u NATO, navodi se u izvještaju koji su za Senat Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pripremili senatori iz reda Demokrata.

U izvještaju „Putinov asimetrični napad na demokratiju u Rusiji i Ebvropi: Posljedice po nacionalnu bezbjednost SAD, koji je objavio senator Ben Kardin, navodi se da je nakon članstva Crne Gore u NATO malo vjerovatno da će Rusija prema Crnoj Gori koristiti grubu i otvoreno nasilnu taktiku, prenose "Vijesti".

Ali Moskva bi mogla da nastavi da pritiska i utiče na sličan način kao što je to viđeno u Bugarskoj. Međunarodna zajednica ne smije spavati na lovorikama sada kad je Crna Gora članica NATO-a, već treba da aktivno pomogne vladi da ojača svoju odbranu protiv "meke moći" kojom raspolaže Rusija“, navodi se u izvještaju.

U Izvještaju koji je pripremljen za Odbor za međunarodne odnose američkog Senata ističe se da je "maligni uticaj" Rusije u Crnoj Gori prisutan duže vrijeme, ali da je inteziviran 2016. godine sa ciljem da se spriječi ulazak u NATO i kulminirao navodnim pokušajem Rusije da zbaci vlast na parlamentanim izborima u oktobru te godine.

Dodaje se da je Rusija htjela da destabilizuje Crnu Goru na isti način kao što je učinila u Ukrajini i Gruziji, kako bi je pokazala nesposobnom da se integriše sa zapadnim demokratijama.

Ovaj pokušaj puča nije bio jednokratni događaj, već kulminacija neprekidne propagande i kampanje miješanja da bi građani Crne Gore ubijedili da se usprotive članbstvu u NATO“, kaže se u dokumentu.

Tagovi:
Sve vijesti