Presječen lanac krijumčarenja marihuane

Autor:

Službenici crnogorskog Sektora granične policije (SGP) presjekli su međunarodni lanac krijumčarenja marihuane morskim putem, koji je vodio od Albanije ka Italiji i drugim zemljama Evropske unije, saopšteno je iz Uprave policije.

0
A- A A+

  „Službenici našeg SGP-a su u dva navrata, 6. januara i danas, zaplijenili ukupno tri plovila kod kojih je zatečeno ukupno pet lica“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je, zahvaljujući podacima koje su službenici SGP-a dali albanskim i italijanskim kolegama, u Albaniji je otkriveno 600 kilograma marihuane koja je, kako se sumnja, bila namijena međunarodnom krijumčarenju.

Od pet lica koja su zatečena u blizini plovila su uzete izjave, a naša policija će podatke do kojih je došla ustupiti kolegama u Albaniji i Italiji, radi krivičnog procesuiranja ovog predmeta“ kazali su iz Uprave policije.

Oni su precizirali da su 5. januara oko 17 sati, putem kontakt tačke za operativnu saradnju sa italijanskom Guardia di Finanza i Graničnom policijom Albanije na plavoj granici, SGP-u dostavljeni operativni podaci u vezi potjere za nepoznatim plovilom RIB dužine oko 8,5 metara, velike brzine i motorske snage.

Potjeru za plovilom su vršili patrolni čamci Guardia di Finanza Italije i albanske granične policije na otvorenom moru, a plovilo se u momentu obavješenja crnogorske policije nalazilo naspram Drača, krećući se velikom brzinom u kursu prema teritorijalnim vodama Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

Službenici SGP-a su, kako se navodi, locirali to plovilo nad kojim je vršena 24-satna opservacija.

Navodi se da su 6. januara, oko 17 sati, dvije patrole iz sastava Regionalnog centra granične policije „Jug”, oduzele plovilo RIB, imena VLORE-17, pod albanskom zastavom, dužine oko 8,5 metara, sa dva vanbrodska motora velike snage.

Na licu mjesta zatečeni su E.K. (40) iz Bara koji je, kako se sumnja, upravljao ovim plovilom, kao i M.S. (36) iz Bara koji je, kako se sumnja, imao namjeru da putničkim motornim vozilom „Toyota“, podgoričkih registarskih oznaka, preveze ovo plovilo nakon pristajanja“, kazali su iz Uprave policije.

Prema njihovim riječima, zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o graničnoj kontroli, E.K. je uručen i naplaćen prekršajni nalog, a plovilo sa prikolicom mu je uz potvrdu privremeno oduzeto jer nije imao potrebnu dokumentaciju za njega.

Istog dana, kako su naveli iz Uprave policije, službenici SGP-a su locirali i oduzeli plovilo marke SEAR, pod američkom zastavom, kojim je upravljao R.M. (30) iz Kosova.

Prikupljeni operativni podaci od strane našeg SGP-a, koji su potom razmijenjeni sa Graničnom policijom Albanije i Guardia di Finanza iz Italije, doveli do toga da budu inicirane brojne istrage i druge aktivnosti u ove dvije države, a jedna od njih imala je za rezultat otkrivanje oko 600 kg marihuane u Albaniji, u neposrednoj blizini mjesta polazne rute plovila VLORA-17“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su dalje aktivnosti koje je crnogorska granična policija sprovela dovele do lociranja još jednog plovila i dvije osobe.

Službenici SGP-a su jutros oko dva sata detektovali RIB plovilo koje je iz Albanije uplovilo u Crnu Goru i uputilo se prema zapadu, nakon čega je vršena njegova opservacija.

Plovilo je oko pet sati, nakon uplovljavanja u rijeku Sutorina, privezano u blizini plaže gdje su ga službenici policije kontrolisali i na licu mjesta zatekli albanske državljane E.G. (23) i F.I. (23).

Zbog nezakonitog prelaska državne granice, protiv oba lica je podnijeta prekršajna prijava. Sumnja se da je plovilom upravljao F.I, dok je E.G. bio saputnik“, kaže se u saopštenju.

Nsvodi se da F.I. ne posjeduje dozvolu za upravljanje čamcem niti dokumenta za plovilo, za koje ne postoji ni vinjeta.

Zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti pomorske plovidbe, F.I. je upućen kod inspektora pomorske plovidbe radi daljeg postupanja“, kazali su iz Uprave policije.

Kako su naveli, od svih pet osoba uzete su izjave koje će biti predmet dalje obrade u vezi sa međunarodnim krijumčarenjem marihuane.

Naša policija će sve potrebne podatke do kojih je došla u propisanoj proceduri, putem međunarodne saradnje, dostaviti kolegama u Italiji i Albaniji, radi krivičnog procesuiranja ovog predmeta“, dodaje se u saopštenju.

Sve vijesti