Čuveni smartfon brend konačno u našem regionu

Xiaomi, jedan od najpopularnijih proizvođača telefona i zvanično je otpočeo rad u našem regionu, a za naše tržište kompanija ima ambiciozne planove.

Čuveni smartfon brend konačno u našem regionu Foto: MONDO portal / Marko Čavić

Kompanija Xiaomi (Šajomi) osnovana je 2010. godine, u Kini, a do 2014. godine bila je najveći startap na svijetu, čija je procijenjena vrijednost bila oko četiri i po milijarde dolara. Već tokom 2017. godine Xiaomi je širom svijeta prodao preko 100 miliona smartfona, a u kompaniji je radilo preko 14.000 ljudi.

Xiaomi Foto: Promo / Xiaomi

Ideja, koja vodi Xiaomi kompaniju jeste inovacija za svakoga i idealan odnos cijene i performansi, kroz proizvodni program, koji obuhvata pametne telefone i ekosistem smart proizvoda - od televizora i IoT uređaja do pametnih kućnih aparata i termostata.

IDC kompanija je zvanično potvrdila da je Xiaomi na kraju 2017. godine bio jedan od top 5 najvećih smartfon kompanija na svijetu, a ambicije Xiomi-ja je da vrlo brzo ovaj proizvođač bude jedan od prva tri. Xiaomi svoja uvjerenja zasniva na tome što su njihovi uređaji kvalitetni, pristupačne cijene i izgrađeni na pouzdanim platformama, recimo svi Xiaomi uređaji dolaze sa Snapdragon čipsetom, imaju Infrared podršku, a kompanija Google sarađuje sa Xiomi-jem na mnogim modelima.

S tim u vezi bitno je pomenuti Xiaomi MIUI, korisničko okruženje zasnovano na čistom Android iskustvu, koji koristi preko 300 miliona korisnika u preko 140 zemalja svijeta, na 55 jezika, uključujući i srpski. Korisnici vole MIUI i zajedno sa kompanijom Xiaomi, koja strpljivo sluša, rade na njegovom razvoju, pojednostavljivanju i napretku.

Trenutna ponuda Xiaomi brenda u Crnoj Gori ne obuhvata top tj. najskuplje modele, ali postoje planovi i za taj tržišni segment, nakon što se Xiaomi kao smartfon proizvođač „odomaći“ na našem  i regionalnim tržištima. Xiaomi planira da i u regionu (Srbija) vrlo brzo otvori izložbenu prodavnicu MI, koja je izuzetno popularan način upoznavanja korisnika sa Xiaomi uređajima svih kategorija.

Što se cijena Xiaomi proizvoda u regionu tiče, one će pratiti cijene telefona u svim drugim zemljama i biće eventualno uvećane isključivo za razliku u visini carine i poreza, koji variraju od zemlje do zemlje. Zvanično se Xiaomi modeli mogu kupiti kod ovlašćenih prodavaca, najvećih IT prodavnica u Crnoj Gori, i to je jedini legalan način kupovine Xiaomi uređaja kod nas.

Izvor: Mi.

Sve vijesti