Savršena fotka božićne trpeze? Ovako…

Ako želite da vaša božićna trpeza izgleda spektakularno na Instagramu i Fejsu - naučite kako da je fotografišete kao profesionalac.

Znamo da će mnogi od vas požuriti da se prijateljima, rodbini i znatiželjnicima pohvale kakve su to đakonije i poslastice spremili za Badnje veče i za Božić (evo savjeta i o tome šta se sprema za Božić). Ipak, prije nego što okačite sve te domaćinske slike i video snimke - naučite da ih napravite tako da izgledaju profi i da svima krene voda na usta od česnice, žita, ribljih specijaliteta i svega što volite, inače da spremate ili jedete za najradosniji hrišćanski praznik.

Naravno, kao i uvijek, obratili smo se stručnjaku u vezi sa savjetima za što bolju fotografiju božićne trpeze. Ovog puta to je MONDO fotograf Stefan Stojanović.

Ove fotografije napravili su MONDO novinari, koji nisu profesionalni fotografi - ako su naše ovako dobre, biće i vaše, sigurni smo! Pogledajte galeriju:

Kako da fotografišete božićnu trpezu

Prvo je neophodno da napravite procjenu kakvo je osvjetljenje za božićnom trpezom, od čega će zavisiti ISO podešavanje. Ukoliko ima dodatnog svjetla pored svijeće vrijednost bi trebala da bude u rasponu od 400-600. Naravno, uvijek je dopušteno da se igrate, jer nekada i podeksponirane fotografije umiju da budu zanimljive - na telefonu je to lako, uvijek ste u mogućnosti da vidite sliku nakon što je okinete, pa zato i pokušavajte i igrajte se.

Ukoliko ne postoji drugi vještački izvor svjetla (lampa, sijalica) u tom slučaju ISO mora biti veći od 1200. Mirna ruka je uvijek potrebna kod fotografisanja, zato telefon držite sa obje ruke. Da biste sebi olakšali fotografisanje i da ne biste „žonglirali“ prstima do dugmeta za okidanje fotke, podesite u meniju kamere da vam „Volume“ taster bude i taster za okidanje fotografije - tako će vam ruke ostati najmirnije.

Sledeća opcija na koju bi trebalo da obratite pažnju je White Balance (opcija, koju možete i naknadno obraditi tj. podesiti da bude ton slike tj. boje bude “hladniji”), jer će fotografija vjerovatno biti više žuta (toplija) zbog plamena svijeće ili slabijeg svjetla. Podesite ga u skladu sa svjetlom - u kadru obično imate mogućnost da vidite koji White Balance koristite - sijalica, lampa, svijeća, slabo osvjetljenje, neonsko osvjetljenje… Odaberite direktno prije fotografisanja ono koje vam se čini najljepšim.

Ukoliko pravite slike pojedinačnih stvari, na kojima dominira jedan elemenat ili dva, čije detalje želite da istaknete, koristite makro mod i približite se objektu fotografisanja na razdaljnu od 15 do 20 centimetara. Ne zaboravite vrlo mirne ruke, takođe!

Blenda (F) bi trebala da bude što manja (F 1.8) da bi što veća količina svjetla prošla kroz objektiv kamere, ali ukoliko želite fotografiju na kojoj je trpeza u prvom planu, a vaša porodica iza, u tom slučaju F treba da ima veću vrijednost (f.4), da objekti koji su u drugom planu ne bi bili mutni. U ovom slučaju morate paziti i na ISO po obrascu - veća F vrijednost uslovljava i veći ISO - jer će u suprotnom fotografija biti mračna.

Kod fotografisanja porodice možete pokušati da koristite i blic, da biste izbjegli sjenke oko očiju vaših članova porodice.

Ukoliko imate noviji telefon prođite kroz njegove opcije kamere, možda se u njemu nalazi i mod fotografisanja hrane - on će sliku učiniti tehnički besprekornom (podesiće parametre automatski), a vaše je da „ubodete“ dobar kadar i budete kreativni, kako bi slika bila savršena.

MONDO MobIT

Druga, još važnija stvar dolazi do izražaja kad ste utvrdili jačinu svjetla i podešavanja kamere, a to je - vaša kreativnost.

Ukoliko samo priđete stolu, uzmete telefon i pokušate da u kadar uhvatite cio sto, imaćete previše praznog prostora iznad i ispod fotografije što umije da izgleda veoma ružno i obično. Trpezu fotografišite sa položenim telefonom da bi vam kadar bio potpuniji.

Po nekom (nepisanom) pravilu, najljepše fotografije hrane za društvene mreže su iz ptičije perspektive - fotografija odozgo, kao što mnogi kafići i restorani to rade na Instagram mreži - nije teško, a izgleda lijepo, svakako napravite jednu takvu za početak.

Zatim, ukoliko kameru zadržite u nivou visine stola, to umije da bude posebno interesantno u ovom slučaju. Na primjer. ukoliko je česnica u centru fotografije, ispred nje može da bude neki ukras ili plamen sveće (koji će biti van fokusa ili u prvom planu), a ostatak trpeze će biti blago zamućen iza česnice. Ovde se treba igrati sa fokusom i uglom dok ne napravite savršenu fotografiju.

I na kraju najbitnije, nemojte da budete statični, šetajte oko stola, pomjerajte sveću, hranu i ukrase, kako bi dobili pun i zanimljiv kadar i uvijek napravite bar dvije-tri fotografije iz različitog ugla, dok ne pronađete onaj koji vam se najviše sviđa.


Sve vijesti