Riječi i fraze koje vas najviše IRITIRAJU (ANKETA)

Autor:

"Realno", "Top", "Preljepotica", "Influenser", "Ekstra"... samo su neke od riječi koje svakodnevno čujemo/koristimo. Koja vas od njih najviše iritira?

Riječi i fraze koje vas najviše IRITIRAJU (ANKETA) Foto: MONDO/G. Sivački

"Progovori da bih znao ko si" ili "Čovjek se prima prema odijelu koje nosi a ispraća prema jeziku/duhu".

Ove stare izreke govore o poznavanju jezika, o elokventnosti. Ali, brz način života uslovio je i neminovne promjene u jeziku, govoru. Jezik je živa stvar i mijenja se, upija kao sunđer.

Uticaj engleskog jezika, koji je "zvanični" u tehnologiji, sve je veći, pa su mnoge riječi uvedene i u svakodnevni govor kod nas. Jaz između generacija nigdje se tako dobro ne vidi nego u jeziku.

Stariji često ne razumiju šta mladi pričaju, šta im znače sve te silne skraćenice koje koriste.

jezik, pravopis, Ivo Andrić, srpski jezik, govor Foto: MONDO/Stefan StojanovićDruštvene mreže umnogome su doprinijele da se određene riječi i fraze, koje dolaze "spolja", uguraju u naš svakodnevni govor. Pojedine riječi je teško i prevesti ili bar još niko od lingvista nije spreman da se uhvati u koštac sa njima. Recimo: brendovati, autsorsing... Starije generacije i tradicionalisti se naježe kad čuju riječi kao što su daunload, guglovanje, butovanje, lajkovanje, by the way - BTW, LOL (lots od laughs)... Činjenica je, međutim, da su ove riječi postale dio našeg svakodnevne komunikacije.

Ima mnogo riječi i fraza koje "paraju" uši i koje umiju da budu iritatne.

Ispod fotografija na Instagramu često možete da vidite komentare tipa "presavršeno", "preljepotica" i slično. U TV emisijama, od voditeljki i estradnih ličnosti čujemo poštapalice "negdje kao...". Recimo: "Da li ste vi kao umjetnik, negdje kao, našli inspiraciju za svoja djela...?".

Mi vam dajemo naš izbor riječi i fraza koje se vrlo često koriste što u govoru što u pisanju, uz pitanje: "Šta vas najviše iritira kada čujete?".

Naravno, ako imate još neku riječ/frazu napišite nam u komentarima!
MONDO TV PRILOG - SumLJIvi pravopis: Da li je poslednji ili zadnji?

Izvor: MONDO

MONDO TV PRILOG: Da li lajkujete selfije ili hejtujete tagovanje?

Izvor: MONDO


"I nama biH trebala laNpa"

Izvor: MONDO

Sve vijesti