Najuspješnija turistička godina do sada

Autor:

Ukupni procijenjeni prihodi u turizmu u prva tri kvartala iznose oko 900 miliona eura što godinu na izmaku čini najuspješnijom do sada, rekao premijer Duško Marković.

On je u Skupštini, u okviru Premijerskog sata, kazao da mogu biti veoma zadovoljni ostvarenim finansijskim rezultatima.

Aktuelni turistički zamajac predstavlja predani rad u dugogodišnjem periodu, pri čemu je stvorena odlična osnova da dostižemo prognoze eminentnih organizacija i iskoristimo naš potencijal u pravcu sveukupnog razvoja Crne Gore”, rekao je Marković odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Branimira Gvozdenovića.

On je pitao Markovića koliko crnogorski turizam utiče na ukupne elemente crnogorske ekonomije, koji su benefiti i šta Vlada namjerava da uradi u narednom periodu da bi se u potpunosti realizovala vizija da crnogorski turizam bude visokokvalitetan.

 Marković je precizirao da je u Crnoj Gori u deset mjeseci boravilo skoro dva miliona turista i 11,5 miliona noćenja, pri čemu je rast broja stranih turista preko 18 odsto, a domaćih osam odsto.

Aerodromi su ove godine oborili rekorde i na oba aerodroma je, prvi put u istoriji, opsluženo preko milion punika, a vladalo je snažno interesovanje za crnogorske nacionalne parkove”, kazao je Marković.

On je podsjetio da petina crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) čini turizam. Prema posljednjem izvještaju Svjetskog savjeta za putovanja i turizam, turizam u Crnoj Gori generisao je 22,1 odsto BDP-a sa rastom od 6,3 odsto i tendencijom da u 2027. generiše 31,2 odsto BDP-a.

“To je jedan od podataka koji govori da rezultati koje ostvarujemo u značajnoj mjeri doprinose rastu crnogorske ekonomije. Ukupan doprinos turizma zaposlenosti u prošloj godini je 14,6 odsto, odnosno oko 27 hiljada radnih mjesta”, dodao je Marković.

On je rekao da se ove godine očekuje porast od 5,1 odsto, a do 2027. godišnji rast od 3,6 odsto, što će obezbijediti udio od 20,4 odsto u ukupnoj zaposlenosti.

U ukupnim investicijama učešće investicija u turizam iznosilo je 34 odsto, a za ovu godinu rast od 7,6 odsto. Do 2027. procjene učešća u investicije u turizam rašće po prosječnoj godišnjoj stopi od 6,9 odsto, što će činiti polovinu ukupnih investicija do kraja narednog desetogodišta”, naveo je Marković.

Vlada je, kako je objasnio, posebno posvećena aktivnostima na privlačenju stranog kapitala i kontinuirano unaprijeđenje poslovnog ambijenta, partnerstvu u cilju novih ulaganja u one hotelske objekte koje su u korelaciji sa vizijom Crne Gore kao visokokvalitetne destinacije.

Dinamične aktivnosti rađene su na tri ski centra, Kolašin 1600, Cmiljača i Žarski, koji su dio prostornog plana posebne namjene Bjelasica i Komovi, za šta će biti uloženo oko 60 miliona eura”, podsjetio je Marković.

Takođe, završetak dionice autoputa će dati potreban doprinos punom razvoju sjevera države.

Značajan je i novi zakon o turizmu i ugostiteljstvu, kojim će se stvoriti uslovi za još snažniju podršku investicionom ciklusu, posebno na sjeveru države, kroz formiranje razvojnih turističkih zona”, saopštio je Marković.

Podsticajne mjere su i snižena stopa poreza na dodatu vrijednost (PDV) od sedam odsto koja će se primjenjivati na hranu i piće od 1. januara u hotelima kategorije najmanje četiri zvjezdice u centralnom i sjevernom dijelu i pet zvjezdica na primorju i Glavnom gradu.

Ovaj model će dodatno unaprijediti turističku ponudu i ukupan turistički ambijent”, zaključio je Marković.