Šta da radite kad "zaškripi" u vezi

Autor:

Normalno je da se u svakoj vezi u nekom trenutku jave problemi. Važno je samo šta ćete tada da uradite - ono što nikako ne treba da uradite je da odete.

U svakoj dugoj vezi će u nekom trenutku da iskrsne problem. Ali, ako već želite dugu vezu, onda te probleme treba da rešite, a ne da nestanete čim nešto "zaškripi".

Evo šta možete da uradite kako biste popravili vezu kada je na "klimavim" nogama.

Pažljivo slušajte šta partner govori

Čak i ukoliko se ne slažete sa tim što govori, pažljivo slušajte jer je to znak da vam je još uvek stalo do njegovog/njenog mišljenja.

Dakle, ne samo što ne treba da prekidate partnera dok razgovarate o problemu, već treba zaista, zaista da slušate i trudite se da razumete ono što vam govori. Imajte na umu da vas je dvoje u problemu i da je važno da oboje budete zadovoljni rešenjem.

Pokažite brigu i saosećanje

Čak i parovi među kojima više nema one početne ljubavne zanesenosti, još uvek su u stanju da osete iskrenu brigu za partnera. Ako otvoreno pokažete partneru da ste zabrinuti za njega i da saosećate sa njim, time pokazujete i da razumete da njegova situacija nije laka.

Vaše saosećanje svakako će naići na bolji odgovor kod partnera nego nerazumevanje i svađa. Uostalom, razumevanje je prvi korak ka rešavanju problema.

Setite se lepih trenutaka

Kada naiđu teška vremena, čini se da je lako da zaboravimo lepe trenutke koje smo nekada delili. Međutim, preporučljivo je da se zajedno prisetite nekih divnih uspomena jer će to umanjiti tenziju među vama.

Čak i ukoliko se svađa kasnije nastavi, to će vam pomoći da shvatite da vaša veza nije samo svađa i možda će vas podstaći da rešite problem.

Smirite konflikt

Svaki par zna do koje granice svađa može da ide. Nažalost, neki se uprkos tome ponekad "okliznu" i svađa pređe granicu, toliko da raskid postane jedina moguća opcija.

Zato, ako vidite da se rasprava izmiče kontroli, predložite partneru da se oboje smirite i da o započetoj temi razgovarate kasnije, pre nego što neko od vas izgovori reči preko kojih nećete moći da pređete.

Ne uplićite probleme iz prošlosti

Ponekad gotovo nesvesno upletemo u raspravu probleme iz prošlosti ili druge ljudi koji nemaju veze sa nama. Posebno ako nam se čini da „gubimo“ u raspravi. Međutim, to je dolivanje ulja na vatru i apsolutno nije korak ka rešavanju problema.

Pokušajte da se fokusirate na trenutni problem, onaj u sadašnjosti i ne širite temu na nešto drugo.

Imajte poverenja

Ako ste već u dugogodišnjoj vezi, podrazumeva se da imate poverenja u partnera. I ne dozvolite da izgubite to poverenje čak ni kada ste ljuti ili povređeni..

I ni u kom, ni u kom slučaju, čak ni u svađi nemojte partneru da kažte da nije vredan vaše ljubavi i poštovanja. Time se ništa ne rešava.

Stanite iza svojih postupaka

Drugim rečima, budite odgovorni za svoje postupke i ne prebacujte krivicu za nešto što ste vi uradili.

Verujte, polazna tačka za rešavanje problema je da priznate da oboje imate odgovornost u tome. Onda će razgovor o problemu biti mnogo lakši, kao i pronalaženje rešenja.

Preokrenite negativnu energiju

Psihoterapeuti kažu da za parove koji se energično svađaju još ima nade, nasuprot onima koji ignorišu jedno drugo. Kažu i da se ljutnja može pretvoriti u ljubav, ali da je, kada u vezi nastupi ignorisanje, teško oživeti ljubav.

Kada dođe do napetog trenutka u svađi, opet vam može pomoći da se zajedno setite lepih trenutaka i tako preokrenete tu negativnu energiju. Tako ćete oboje lakše uočiti negativne obrasce ponašanja koji su vas dotle doveli i lakše ćete ih se rešiti. 

Sve vijesti