Evo zašto toliko ljudi ostaje u lošim vezama

Autor:

Postoji naučno objašnjenje, nažalost, za odluke kojima sebi samo škodimo.

1
A- A A+

Verovatno i vi u okruženju imate nekoga za koga se pitate zašto ostaje u vezi ili braku koji nisu srećni. Kad gledate sa strane, raskid/razvod deluje kao najbolje rešenje, a opet, osoba o kojoj se radi kao da nije svesna toga.

Zašto ne odlazi?

Istraživanje kaže... oksitocin! Da, da, hormon ljubavi. Studija objavljena u stručnom časopisu Hormoni i ponašanje kaže da osobe koje osećaju da se njihov partner udaljio i počeo da se ponaša kao da više nije zainteresovan luče više oksitocina od onih koji su obasuti ljubavlju i pažnjom osobe sa kojom su u vezi, piše Women’s Health.

Ako ste "zaglavljeni" u nekom nezdravom odnosu, ako niste srećni u vezi, ovo bi trebalo da imate u vidu. Veze u kojima partneri nisu emotivno ravnopravni često imaju sopstvena nepisana pravila, kaže autor studije, dr Nikolas Grebe. A kršenje tih pravila često može biti prvi korak ka ponovnom uspostavljanju ravnoteže.

Dakle, ako imate utisak da se podrazumeva da ćete "moliti" partnera za mali znak ljubavi ili naklonosti, pokušajte da zamenite uloge. Pokušajte da promenite svoje ponašanje na način koji će njega (ili nju) staviti u vašu uobičajenu ulogu, da vidite da li će, za promenu, "druga strana" početi da se ponaša kao ona kojoj je više stalo... Ako ne upali... Znate šta vam je činiti. Svi mi zaslužujemo da nekome budemo sve na svetu.

Kako možemo da mrzimo nekoga koga smo voleli

Koliko šansi zaslužuje ljubav

Tagovi:
Sve vijesti