Crna Gora računa na podršku Litvanije

Autor:

Crna Gora može računati na svu potrebnu podršku Litvanije u ispunjavanju uslova za članstvo u Evropskoj uniji, ocijenjeno je na sastanku ministra evropskih poslova, Aleksandra Andrije Pejovića sa litvanskim kolegom, Linasom Linkevičusom

0
A- A A+
eu, evropska unija, Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

  Pejović je upoznao Linkevičusa, koji je ministar inostranih poslova, sa rezultatima Međuvladine konferencije održane nedavno u Briselu, na kojoj su otvorena poglavlja 2 i 3, kao i s preostalim poglavljima koja treba otvoriti.

Pejović je, kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, kazao da je saradnja i podrška u otvaranju i kasnijem zatvaranju poglavlja od ključnog značaja za Crnu Goru u ovom periodu pretpristupnih pregovora.

On je naveo da je Litvanija oduvijek bila snažan partner Crnoj Gori i od velike pomoći u pregovaračkom procesu.

“S posebnom radošću i zahvalnošću se sjećamo da je tokom litvanskog predsjedništva EU otvoreno pet poglavlja, među kojima i ključna poglavlja 23 i 24”, navodi se u saopštenju.

Pejović je dodao da je Crna Gora do sada realizovala tri tvining projekta u kojima je Litvanija bila partner, kao i niz aktivnosti kroz tajeks.

Linkevičus je naveo da Litvanija i danas snažno podržava evropski put Crne Gore, kao što je to radila i tokom svog predsjedavanja EU kada su zabilježeni odlični rezultati.

U tom kontekstu, Linkevičus je ukazao i na spremnost Litvanije da nastavi s projektima tvininga i tajeksa i s pružanjem ekspertske podrške Crnoj Gori, naročito u dijelu strategijskog planiranja kao nove politike Ministarstva evropskih poslova.

Ministri su se saglasili da Crna Gora mora na najbolji mogući način iskoristiti predstojeće bugarsko predsjedavanje EU, novi strategijski okvir Evropske komisije za proširenje, kao i samit EU i zemalja Zapadnog Balkana koji će biti održan u maju u Sofiji.

Tagovi:
Sve vijesti