Putin podržao Erdogana oko Jerusalima, stiže S-400

Autor:

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Ankari, predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas da odluka SAD da priznaju Jerusalim kao prestonicu Izraela destabilizuje Bliski Istok.

Putin je tako, između ostalog, podržao i stav Turske po ovom pitanju, što je i potvrdio predsednik te zemlje Redžep Tajip Erdogan, rekavši da su Ankara i Moskva "na istoj strani" što se tiče priznanja Jerusalima.

Erdogan je naglasio da će ostati u kontaktu sa Putinom što se tiče pitanja Jerusalima.

Putin je rekao da se nada da će potpisati kreditne aranžmane za odbrambenu industriju sa Tuskom, dok je Erdogan potvrdio da će se ruski i turski zvaničnici naći ove nedelje, kako bi završili dogovor o kupovini odbrambenih raketnih sistema "S-400".

Putin je, posle posete Egiptu, doputovao u Ankaru. Razgovori dva predsednika počeli su u formatu radnog ručka, a održani su u Palati Bestepe, rezidenciji turskog predsednika od 2015. godine, prenosi Tass.

U vrhu agende su i pitanja bilateralne saradnje, pre svega zajednički projekti u energetskom sektoru, dodaje ruska agencija.

Erdogan i Netanijahu: Ko je veći terorista

Dva predsednika su se nekoliko puta sastala ove godine i imaju redovne telefonske razgovore, dok sa Iranom rade na posredovanju u iznalaženju rešenja za Siriju, napominje američka agencija.

"Branićemo Palestinu krvlju" (FOTO, VIDEO)

Odnosi između Rusije i Turske su bili napeti nakon što je Turska oborila ruski borbeni avion zbog kršenja njenog vazdušnog prostora 2015, ali su dve zemlje od tada obnovile bilateralne odnose, zaključuje AP.

Povodom gorućeg pitanja Jerusalima, koje je potpalio američki predsednik Donald Tramp, odlukom da ga prozna za glavni grad Izraela i iz Tel Aviva preseli ambasadu, došlo je ovih dana do razmene najtežih optužbi između turskog predsednika Erdogana i premijera Izraela Benjamina Natenijahua.

Sve vijesti