Tastature vas špijuniraju - vi kuckate one prenose

Neke tastature su lošije od drugih, i ne mislimo na ergonomiju.

0
A- A A+
HP, Komp, Kompjuter, Ofis, Office, Kancelarija, Redakcija, Kompjuter, Laptop, PC, Pokrivalice, Pokrivalica Foto: Promo/HP/MONDO portal

Skriveni softver koji prati i čuva svako otkucano slovo pronađen je na stotinama tastatura, koje su u opticaju širom svijeta u poslednjih nekoliko godina, objavio je BBC. „Keylogger“ malver pronađen je u nekim laptop uređajima HP kompanije kao dio drajvera za operativni sistem, koji omogućavaju da se tastatura koristi. Sigurnosni istraživač Majkl Ming napominje da je kompanija nakon otkrića ovog propusta konstatovala da je moguće da on postoji na 460 modela računara tog proizvođača.

Lista pogođenih uređaja obuhvata modele EliteBook, ProBook, Pavilion i Envy, proizvedene od 2012. godine naovamo, a da li je vaš računar među njima provjerite na zvaničnoj listi.

Propust je otkriven tokom istraživanja o funkcijama i načinu korišćenja Synaptics Touchpad softvera, koji se koristi na ovim računarima. „Keylogger“ je bio deaktiviran sam po sebi, rekao je Ming, ali je moguće da su ga hakeri na nekim od uređaja u poslednjih pet godina iskoristili za snimanje podataka koje su neki korisnici unosili u računar - aktivacija „keylogger“ malvera je moguća daljinski, sa udaljenog mjesta.

Kompanija HP objavila je sigurnosnu zakrpu odmah nakon otkrića ovog propusta i saopštila da je „keylogger“ već bio instaliran na pomenuti Synaptics Touchpad softver. Iako je ovo ozbiljan propust (čiji god bio) nijedna od dvije kompanija nije imala način da pristupi podacima korisnika.

Posjetite „Help“ odjeljak svog računara, ako je na listi i ažurirajte ga.

Sve vijesti